Nafukovací tepelný štít přistál

1. srpen 2012

NASA vyzkoušela novou technologii pro návrat z kosmu na Zemi. Jedná se o lehké, ale přitom velké nafukovací tepelné štíty, které nahradí současné malé a těžké tepelné štíty. Tato technologie umožní hladké přistání mnohem větších lodí a nákladů.

Štíty mají tvar polootevřených komolých kuželů, které se teprve před sestupem rozloží a nafouknou. Budou sloužit hlavně automatické a levné dopravě mnohatunových nákladů z oběžné dráhy na Zemi, ale je možné uvažovat i o návratu jednotlivých osob. Jednalo by se vlastně o jakési „záchranné čluny”.

Během asi 20 minut dokázal pokusný modul NASA s názvem IRVE - 3 (Inflatable Re-Entry Vehicle Experiment) úspěšně odstartovat, v kosmu se roztáhnout do plných rozměrů a opět úspěšně přistát. Během letu dosáhl vysoce nadzvukové rychlosti. NASA předtím vyzkoušela menší a lehčí varianty tohoto typu tepelného štítu pod názvy IRVE-1 a IRVE-2. Jejich materiál tvoří textil vyrobený z jemných keramických vláken a vrstev kevlaru, který je pokryt křemíkem. Jde vlastně o vůbec první úspěšnou sérii zkoušek nafukovacích tepelných štítů. Předchozí rusko-německý systém IRDT měl v letech 2000-2005 potíže, a to zejména při přesnosti během konečné fáze přistání.

<p> <iframe width="610" height="458" src="https://www.youtube.com/embed/9Z_KJ4UVT7c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Modul IRVE-3 vážil asi 300 kg, měl průměr přes 3 metry v nafouknutém stavu a dosáhl maximální výšky 450 km nad Atlantikem. Před zahájením sestupu do atmosféry získal tepelný štít díky expanzi stlačeného dusíku uvnitř tělesa svůj příznačný houbovitý tvar. Odborníci NASA uvažují i o tom, že rozměrné „houbovité” tepelné štíty by mohly posloužit i během přistání sond na jiných planetách včetně planet s velmi řídkou atmosférou, jako je např. Mars. K ostrému nasazení při návratu z orbitální dráhy však ještě přeci jen několik vývojových krůčků chybí. Moduly typu IRVE-3 jsou vyvíjeny v rámci obecnějšího projektu NASA - Hypersonic Inflatable Aerodynamic Decelerator (HIAD).

Zdroje: New Scientist, Popular Science, NASA

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.