Lov očima kormorána

1. srpen 2012
Monitor

Kormoránům modrokým by mohl závidět nejeden komiksový superhrdina. Na cestu ke dnu v pětačtyřicetimetrové hloubce, ulovení kořisti a návrat na hladinu oceánu jim stačí jen 160 sekund.

Černobíle zbarvený kormorán modrooký (Phalacrocorax atriceps) obývá jih Jižní Ameriky, subantarktické ostrovy a najdeme ho i na pobřeží Antarktidy. Některé populace jsou téměř výhradně rybožravé, jiné se živí i korýši a hlavonožci, za kterými se potápějí do hlubin oceánu. Výzkumníci z organizace Wildlife Conservation Society na pobřeží Patagonie odchytili jednoho dospělého ptáka a na záda mu připevnili miniaturní kameru. Poprvé tak mohli sledovat loveckou techniku kormorána modrookého z první ruky.

<p><iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/jZ4QAWKgBu4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Kormoráni modroocí jsou považovaní za výborné potápěče. I tak byli vědci záznamy z kamer překvapeni: během pouhých 40 sekund se pták potopil do hloubky 45 metrů. 80 sekund strávil u mořského dna, kde pátral po kořisti a nakonec ulovil rybu. O dalších 40 sekund se s ní vynořil na hladině. Úctyhodná hloubka 45 metrů přitom rozhodně není maximální – dřívější pozorování vypovídají o tom, že kormoráni modroocí loví i 60 metrů pod hladinou moře.

Zdroj: WCS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio