Hrob mayského prince

1. srpen 2012
Monitor

V paláci mayského města Uxul objevili archeologové hrobku, která zřejmě patřila mladému příslušníkovi královské rodiny.

Mayské město Uxul leží na území mexického států Campeche. V loňském roce zde archeologové z Bonnské univerzity odkryli královský palácový komplex, který byl postaven kolem roku 650 našeho letopočtu. Komplex o rozloze 120 krát 130 metrů tvoří nejméně 11 budov, z nichž ta největší dostala pracovní označení K2. V jednom z pokojů v jižním křídle byla letos nalezena bohatě zdobená kamenná hrobka mladého muže, který zemřel v první polovině 8. století. Do hrobu byl uložen v poloze na zádech s rukama zkříženýma na prsou.

O jeho identitě vypovídá keramická nádoba, které nese hieroglyfický nápis „Džbánek mladého muže/prince“. Podobný titul najdeme i na další nádobě. V hrobce chybí určité známky vysokého statutu jako jsou jadeitové šperky. Archeologové se proto domnívají, že mladý muž sice byl členem královské rodiny, ale pocházel z linie, která neměla nárok na dědictví trůnu.

Zdroj: Universität Bonn

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.