Obvinění úředníci radnice jsou z vazby zpět na šéfovských postech

10. červenec 2012

Případ manipulování veřejných zakázek ve Frýdku-Místku se dál rozrůstá. Vyšetřovatelé odhalili další sporné případy, a tak jsou teď ve hře zakázky za více než tři miliony korun. Dva z pěti obviněných v této kauze jsou vysoce postavení úředníci na tamním magistrátu. Ti se v minulých dnech po propuštění z vazby a následné dovolené vrátili zpět do práce. Usedli opět na šéfovské židle.

Nic se neděje, nic se nestalo. Vzkazuje magistrát lidem ve Frýdku-Místku. Alespoň to tak vypadá. Dva obvinění úředníci jsou totiž zpět v práci. A zastávají stejné funkce jako předtím, než strávili několik dní ve vazbě. Přeřadit na nižší funkce se je město bojí.

„Zákoník práce jednoznačně říká, že dokud se nestane to, že ten daný člověk je odsouzen, tak my na něho musíme nahlížet tak, jako kdyby se vůbec nic nestalo. Jinými slovy a to vám řeknu narovinu, upozorňují nás na to advokáti těch obviněných, že kdybychom je třeba odvolali z funkcí a poté by je soud zprostil obvinění, mohli by na nás vymáhat škodu, která by mohla být v řádech milionů korun,“ vysvětluje náměstek primátora Michal Pobucký.

Toto tvrzení se ale v rozporu s názorem ministerstva práce a sociálních věcí. Podle Táni Kozelkové zákoník umožňuje zaměstnance, který už byl obviněn, bez obav poslat na jinou pozici.

Rozhodnutí magistrátu nechat úředníky ve vedoucích funkcích kritizuje opozice. A naprosto nevhodné je to i podle Martina Nováka z protikorupční organizace Tranparency International.

„Platí pro něj i nadále presumpce neviny, nicméně v případě problematiky veřejné správy musí být tento princip potlačen, neboť takováto osoba nadále rozhoduje o právech a povinnostech spoluobčanů a může být tady podezření, že tato rozhodnutí budou ovlivňována,“ vysvětluje Novák.

Náměstek primátora Michal Pobucký ale tvrdí, že je vlastně jedno, jakou pozici obvinění úředníci zastávají. Stejné pravomoci jako před vypuknutím kauzy už tak či tak nemají. Magistrát totiž přešel na nový systém zadávání veřejných zakázek, který podle něj neumožňuje ovlivnit vítěze.

autor: iha
Spustit audio

Více z pořadu