Při stavbě plotu nezapomeňte na sousedy

3. srpen 2012
Rada pro tento den

Víte, jak a z čeho stavět plot? Pokud ne, poradí dnešní Rada pro tento den.

I ploty mají svůj styl
Ten by měl ladit s domem a úpravou zahrady, v materiálu, vzájemných proporcích i vztahu k okolí. Nakonec, na plot není vidět jen zvenčí, ale i zevnitř a budeme to my, kdo se na něj bude dívat mnoho let. Pokud si nejsme jisti svým výběrem, měli bychom se poradit s odborníky. Dobrá příprava ušetří při stavbě plotu polovinu práce. Do přípravy patří precizní změření pozemku, výpočty a rozkreslení podrobného plánu s vyznačením sloupků, umístění vrátek, terénních změn a podobně.

Nezapomínejme na základy
Všechny základní nosné prvky (sloupky, zděné konstrukce) u tradičního typu plotu by se měly stavět na základech uložených v nezámrzné hloubce (asi 80 cm), jinak by mrznoucí voda mohla plot nadzdvihovat.

A také na sousedy
V případě plotu sdíleného se sousedy nezapomeneme na domluvu s nimi, dobré sousedské vztahy jsou k nezaplacení.
Pokud jde o materiál, můžeme vybírat z široké nabídky, ať již jde o dřevo, kámen, kovové nebo plastové prvky, betonové tvarovky i panely. Renesanci prožívají i drátěné ploty v podobě gabionových košů naplněných podle vkusu majitele prakticky čímkoliv: od barevné kůry přes kameny až po květiny. Výrobci neustále přicházejí s novými systémy, které usnadňují práci a nabízejí velmi efektní výsledek. Například plot složený bez malty z bloků ze štípaného betonu, které se spojují perem a drážkou do libovolných sestav jako jsou bytelné zděné ploty, nízké opěrní zídky, podezdívky k plotům, vyvýšené terasy či dokonce schodiště. Plot můžeme sestavit z elegantních kovových plotových dílců a nepřeberné množství variant nabízí klasické dřevo.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.