Hana Roháčová, primářka infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce

Doba dovolených nahrává ne zcela obvyklým nemocem, virům a bakteriím, jimiž se můžeme nakazit v exotických zemích, ale také třeba na evropském letišti. Proto si moderátorka Lucie Výborná v pátek povídala s primářkou infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce Hanou Roháčovou.

„Infektologie je zajímavý obor,“ vysvětluje Hana Roháčová v úvodu rozhovoru s tím, že jde o rychle se rozvíjející část medicíny. „Řada nemocí, o nichž jsme si mysleli, že jsou vyřešené, se občas vrací v nové podobě. Všechny viry a parazity můžeme diagnostikovat prostřednictvím nových metod,“ popisuje.

Především během letních měsíců se v Česku objevuje řada pacientů trpících importovanými nemocemi, které si přivážejí z dovolených. „Nejčastěji jde o průjmy, jejichž průběh bývá velmi mírný,“ nastiňuje Hana Roháčová. Mezi častá onemocnění patří také malárie, úplavice nebo horečka dengue. „Prakticky na každou z těchto nemocí se dá zemřít,“ varuje.

Exotickou nemocí se můžete nakazit i v Evropě, jak připomíná Hana Roháčová. „Virová onemocnění přenášejí komáři. Ti se sice pohybují v určité oblasti, ale může se stát, že se komár dostane do letadla a vyletí na některém z evropských letišť,“ vysvětluje.

Hana Roháčová s Lucií Výbornou ve studiu Radiožurnálu

Proč se Hana Roháčová obává nejvíc vztekliny? Na co si dát pozor během dovolené v severní Africe? A jakým nemocem se můžeme vyhnout včasným očkováním? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Hanou Roháčovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio