Rakovina kůže u ryb

2. srpen 2012
Monitor

Melanom je druhem zhoubného kožního nádoru, který se spojuje s nadměrným opalováním. Kupodivu jím však trpí i korálové ryby.

Rakovina kůže u divokých ryb byla zcela neznámý jev. Kolem australského Velkého bariérového útesu se však začali objevovat kanicové pardálí (Plectropomus leopardus) s neobvyklými tmavými skvrnami a lézemi na kůži. Vědci z Newcastelské univerzity je našli u 15 % všech odchycených a zkoumaných ryb. U některých jedinců šlo o malé skvrnky, u jiných zčernal téměř celý povrch těla. Vědci se nejprve domnívali, že jde o nějaký druh plísňového onemocnění, která jsou u ryb poměrně častá.

Laboratorní zkoumání vzorků rybí kůže však odhalilo, že tmavé skvrny jsou ve skutečnosti melanomy, které jsou téměř identické s těmi lidskými. Také příčina onemocnění je s největší pravděpodobností stejná jako u lidí. Kanicové pardálí žijí přímo pod ozónovou dírou, která propouští větší množství ultrafialového záření. Není však vyloučené, že svou roli sehrálo i křížení s dalšími druhy kaniců, které geneticky zvýšilo vnímavost vůči rakovině kůže.

Zdroj: PLoS ONE, Newcastle University

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.