Batman pod pláštěm atomové války

2. srpen 2012

Momentální batmanovské šílenství se netýká jenom filmového plátna a nového snímku Christophera Nolana Temný rytíř povstal – téměř současně s premiérou posledního dílu trilogie z Gothamu připravilo nakladatelství Crew dlouho očekávaný dotisk komiksu Návrat temného rytíře.

Ten v roce 1986 nakreslil i napsal Frank Miller, v té době ještě poměrně neznámý autor, který se měl proslavit až o několik let později sérií Sin City. Návrat temného rytíře je dodnes oslavovaný jako dílo, které převrátilo na hlavu všechna klišé superhrdinského komiksu a jako jedno z prvních představilo Batmana coby člověka, který je psychicky nahlodaný vlastním životem, pronásledují jej noční můry a jeho hlavním soupeřem není Joker nebo Harvey Dent, ale hlavně on sám.

Východiska Návratu temného rytíře jsou podobná jako u komiksu Alana Moora Watchmen – v něm jsou superhrdinové uvrženi do ilegality konkrétním zákonem, v Návratu temného rytíře už jim prostě nevěří společnost. Bruce Wayne, v době příběhu pětapadesátiletý, už deset let nepoužívá identitu Batmana, jeho spojenec James Gordon se vzdal funkce policejního komisaře v den svých 70. narozenin. Zatímco „kladní“ hrdinové příběhu jsou strhaní životem a sžíráni svými vnitřními démony, jejich soupeři povstávají v nebývalé síle: Joker po letech lstí přesvědčí svého psychiatra, že je svéprávný a může opustit Arkhamský blázinec, Harvey Dent už sice po plastické operaci nemá rozdvojenou tvář, v jeho hlavě to ale stále vypadá jako v muzeu mučicích nástrojů.

Gothamu a celému okolnímu světu vládne téměř orwellovská mediální realita, studená válka je stále tématem číslo jedna, jaderný konflikt neustále na obzoru. Batmanův Robin je mrtvý a na jeho místo nastupuje třináctiletá dívenka Carrie Kelly, která si Robinův kostým opatří ve vetešnictví. Bezútěšnost situace ilustruje i seznam Batmanových soupeřů – kromě zmíněných starých známých je to v Návratu temného rytíře i Superman, toho času nemyslící loutka americké vlády. V zevnitř rozhlodaném Gothamu se rozjíždí legendární příběh, u nějž je jistá jenom jedna věc: vítězem nemůže být nikdo.

02690058.jpeg

Nakladatelství Crew vydalo Návrat temného rytíře už v roce 2003, dlouhá léta byla ale kniha beznadějně vyprodaná. Druhé vydání se ale chlubí novou grafickou úpravou a konečně i pevnou vazbou. Návrat temného rytíře je tak kompletním artefaktem a naprosto zásadní položkou ve sbírce každého komiksového nadšence.

Frank Miller – Návrat temného rytíře (Crew, 2012)

autor: Jiří Špičák
Spustit audio