V Německu se budou o víkendu „stěhovat národy“

1. srpen 2012

Německý autoklub ADAC varuje před následujícím víkendem na tamních dálnicích. U našich západních sousedů totiž začínají prázdniny v lidnatém Bavorsku, v opačném směru se zase budou vracet z prázdnin lidé ze severu země.

Co takové stěhování 80miliónového Německa přinese a kde lze očekávat nejvážnější problémy? Odpověděl nám Filip Hoffmann z Ústředního automotoklubu. „Každoročně to znamená dlouhé kolony nejen v Německu, ale i ve všech okolních tranzitních zemích, přes které se bude valit vlna turistů směřující na jih k moři. Svoji roli bude hrát také změna prázdninového turnusu v nejlidnatějším Bavorsku.

S tak velkým přesunem vozidel bývají spojené i další komplikace, například vážné nehody, které se často stávají na těch nejfrekventovanějších místech – před rakouskými tunely nebo na obchvatu Mnichova. V Německu mohou řidiči očekávat nejvážnější problémy především na dálnici A8 od Karlsruhe, přes Stuttgart a Mnichov a dále až do rakouského Salzburgu. Také na dálnici A5 v oblasti Štrasburku při cestě do Švýcarska a Francie.

Tradičně nejhorší situace se očekává v okolí Mnichova, kde navíc komplikuje dopravu několik uzavírek. Další problémy budou také na dálnici A9 z Norimberku na Mnichov a na dálnici A3 z Norimberku přes Regensburg a dále na jih do Rakouska," varuje Hoffmann.

Problémy budou také v Rakousku, Slovinsku i Chorvatsku

„Ani v Rakousku nemohou řidiči počítat s příliš plynulým provozem. Komplikace lze očekávat na všech hlavních tazích na jih – konkrétně na dálnici A10 ze Salzburgu na Villach, na dálnici A9 z Welsu na Graz při cestě do Mariboru a také na dálnici A12 od Küfsteinu přes Innsbruck, kde dálnice pod číslem A13 pokračuje přes brennerský průsmyk do italského Trenta.

Čeští motoristé směřující do Chorvatska nebo Slovinska by se také měli připravit na problémy na hlavních tazích. Ve Slovinsku to budou dálnice A1 okolo Mariboru a A2 okolo Ljubljany. V Chorvatsku se pak dají očekávat komplikace hlavně v okolí Záhřebu na dálnicích A1 a A2. A potřeba je také počítat s větším zdržením před mýtnicemi,“ informuje Filip Hoffman.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: pgj
Spustit audio