Jak se stát rychle a jednoduše cyklistou v Praze? Odpověď přináší projekt sdílení jízdních kol

6. srpen 2012

Jen si to představte. Je krásný letní den a vám se nechce postávat s autem v kolonách nebo jezdit přeplněnou hromadnou dopravou. Sednete tedy na kolo a v klidu projíždíte podél Vltavy a prázdnými bočními ulicemi. Že nemáte kolo? Nevadí. Už brzy by se i v naší metropoli mohlo rozběhnout veřejné půjčování kol. Jak funguje? To zjišťovala redaktorka Anna Königsmarková.

Po městě by byly rozmístěné automatické stojany. Člověk má kartičku, mohla by to klidně být i opencard, přijde, pípne si a půjčí si kolo. Ujede svou potřebnou trasu od metra do práce a tam kolo zase vrátí. Tak systém popisuje jeho hlavní propagátor v Praze Tomáš Sýkora ze sdružení Nikol:

"Má to ty výhody cesty na kole, která je rychlá ve městě a levná, a zároveň se člověk nemusí starat o to své kolo, nemusí se starat o zabezpečení a může dělat jenom jednosměrné cesty. Tím, jak ta síť funguje v celém městě, vlastně trasy lidí se kříží, tak jedno kolo udělá třeba víc cest a je to efektivnější, než kdyby měl člověk vlastní kolo."

Bike sharing, které provozuje firma Home port

Sdílení kol, anglicky bike sharing, funguje zhruba dva roky v Karlíně. Provozuje ho firma Home Port a služby využívají zhruba dvě stovky lidí. Tomáš Sýkora si jejich technologii na čas půjčil, aby mohl na Rašínově nábřeží svůj projekt představit.

"Koncem června proběhl náš týdenní happening na náplavce, kde jsme zkoumali, jaký to má ohlas u spoluobčanů. Měli jsme dvě stanice na Rašínově nábřeží od sebe vzdálené asi 250 metrů a tam si to lidi mohli vyzkoušet a mohli nám říct, co si o tom myslí. A zkoumali jsme zájem o to. Ten nás překvapil, jak byl veliký."

Sdružení Nikol chce téma sdílení kol především zpopularizovat. Na jeho realizaci potřebuje investora.

"My se bavíme zatím s městem, s komisí rady hlavního města Prahy pro cyklistickou dopravu. To je poradní orgán radního pro dopravu, pana Josefa Noska. A s ním jsme posléze taky komunikovali, já jsem byl právě na jednání té komise a ten nápad se velice líbí, jak panu radnímu, tak i předsedkyni cyklokomise paní Monice Krobové Hášové."

Bike sharing funguje několik let třeba v Berlíně, Paříži, Amsterdamu nebo Lyonu. Tomáš Sýkora je optimista a věří, že půjčování kol se do dvou let objeví i u nás.

autor: ank
Spustit audio