Medvědí koupel v Zoo Ostrava

7. srpen 2012

Jak se vede zvířatům v ostravské zoologické zahradě v těchto parných dnech? Připravují jim pracovníci zoo proti horku nějaká opatření?

Horké dny s teplotami nad 30 °C snášejí zvířata z chladnějších oblastí rozhodně hůře, než třeba třeskuté mrazy, kdy teploty klesají hluboko pod bod mrazu. Ale i zvířata teplomilnější tráví v parných dnech více času ve stínu, příp. hledají osvěžení ve vodě.

Opatření připravujeme zejména u těch zvířat, která zatím obývají staré a méně prostorné ubikace. Tygři, papoušci nebo šimpanzi mají ve venkovních prostorech nainstalovány sprchy. Šimpanzi v nich vidí nejen prostředek k ovlažení, ale také k doplňování tekutin. Kromě sprch dostávají naši nejbližší příbuzní i speciálně připravované letní svačinky v podobě kousků zahradních hadic plněných mraženými banány. Ty šimpanze nejen osvěží, ale také zabaví, jelikož dostat se k banánové dobrotě není jen tak… I přírodní výběh pand červených zkrápí v těchto dnech sprcha, byť pandy přes svůj hustý kožíšek vodu ke koupání ani k osvěžení nevyhledávají. Mlžení však slouží k lokálnímu ochlazovaní vzduchu. Tygři mají v jednom z výběhů i bazének, kde zejména odrůstající mláďata ráda skotačí a boří tak mýty, že kočky se vody bojí.

Medvěd ušatý v Zoo Ostrava

V rozlehlých přírodních výbězích poskytují zvířatům přirozený stín vzrostlé stromy, příp. stínidla. Jeleni mají navíc k dispozici bahniště, které rádi využívají k ochlazení. Sloni využívají k vodním hrátkám brouzdaliště a sprchu. I medvědi ušatí si po letech strávených v malých betonových výbězích, kde teplota často lokálně dosahovala až 50 °C, užívají svého nového bydlení v téměř hektarovém výběhu expozice Čitván. Výběh tvoří nejen hustý lesní porost, ale i přírodní jezírko, kde jsme zachytili koupající se samici Olinu.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio