Zdárné přistání Curiosity

7. srpen 2012
Monitor

Sedm minut hrůzy mělo šťastný konec: robotický průzkumník Curiosity bez nehody přistál na povrchu Marsu a zaslal první pořízené snímky.

Po 36 týdenním letu přistála Curiosity podle plánu včera v 7 hodin 32 minut našeho času v kráteru Gale. Přenos signálu z Marsu na Zemi trvá 14 minut, ale přistávací manévr zabere jen 7 minut. Jeho řízení proto musel obstarat počítač, zatímco operátoři prožívali svých „sedm minut hrůzy“ a čekali, jak to dopadne. Nyní už víme, že náročný manévr, během kterého byla tunu vážící Curiosity na lanech spuštěna z přistávací plošiny brzděné raketovými motory, vyšel na jedničku. Curiosity, největší a rover začala pracovat a nejsofistikovanější rover, jaký byl vyslán do vesmíru, je na povrchu Rudé planety a zanedlouho se pustí do práce.

<p> <iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/CFCB_c6aUvc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Mise by měla trvat dva roky, během nichž bude Curiosity zkoumat různě staré vrstvy hornin, které jsou uloženy na svazích 5 kilometrů vysoké, avšak nijak strmé hory Mount Sharp. Z výsledků chtějí vědci rekonstruovat minulou podobu atmosféry a povrchu Marsu i zdejší cykly vody a oxidu uhličitého. Elementární složení hornin bude zkoumat laserový paprsek, který odpaří vzorky hornin. Jejich složení pak prozkoumají analytické přístroje včetně plynového chromatografu a hmotnostního spektrometru. Další vzorky k analýzám získá robotické rameno, které bude půdu a horniny dopravovat do přístrojů uvnitř roveru. Populární hledání fosilních bakterií Curiosity v popisu práce nemá, ale mohla by pomoci odpovědět na otázku, jestli někdy život mohl na Marsu existovat.

Zdroj: NASA

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.