Vedra potrápila i některé obyvatele ostravské zoo

7. srpen 2012

Dnes bude chladněji. Slibují to alespoň meteorologové. Pokud se těšíte, že se vám uleví, nejste sami. Třicetistupňová vedra vadí taky zvířatům. Nejen domácím mazlíčkům ale také početným chovancům ostravské zoologické zahrady.

Horké dny s teplotami nad 30 °C snášejí zvířata z chladnějších oblastí rozhodně hůře, než třeba třeskuté mrazy, kdy teploty klesají hluboko pod bod mrazu. Ale i zvířata teplomilnější tráví v parných dnech více času ve stínu, případně hledají osvěžení ve vodě.

„Opatření připravujeme zejména u těch zvířat, která zatím obývají staré a méně prostorné ubikace. Tygři, papoušci nebo šimpanzi mají ve venkovních prostorech nainstalovány sprchy. Šimpanzi v nich vidí nejen prostředek k ovlažení, ale také k doplňování tekutin,“ říká mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

Kromě sprch dostávají naši nejbližší příbuzní i speciálně připravované letní svačinky v podobě kousků zahradních hadic plněných mraženými banány. Ty šimpanze nejen osvěží, ale také zabaví, jelikož dostat se k banánové dobrotě není až tak jednoduché.

„I přírodní výběh pand červených zkrápí v těchto dnech sprcha, byť pandy přes svůj hustý kožíšek vodu ke koupání ani k osvěžení nevyhledávají. Mlžení však slouží k lokálnímu ochlazovaní vzduchu. Tygři mají v jednom z výběhů i bazének, kde zejména odrůstající mláďata ráda skotačí a boří tak mýty, že kočky se vody bojí,“ dodává mluvčí zahrady.

V rozlehlých přírodních výbězích poskytují zvířatům přirozený stín vzrostlé stromy, případně stínidla. Jeleni mají navíc k dispozici bahniště. Sloni pak využívají k vodním hrátkám brouzdaliště a sprchu.

„I medvědi ušatí si po letech strávených v malých betonových výbězích, kde teplota často lokálně dosahovala až 50 stupňů, užívají svého nového bydlení v téměř hektarovém výběhu expozice Čitván. Výběh tvoří nejen hustý lesní porost, ale i přírodní jezírko,“ uzavírá Kalousková.

autoři: tif , mik
Spustit audio