Markéta Irglová, zpěvačka, skladatelka a držitelka Oscara

V životě je prý pro ni důležitá především rovnováha. Přestože tak sama sebe označuje za společenského člověka, je pro ni podstatný i čas strávený s jejími nejbližšími. A přestože už procestovala takřka celý svět, potřebuje i chvilky strávené na místě, kde se cítí doma. I to říká zpěvačka Markéta Irglová v rozhovoru s Janem Pokorným.

Má za sebou řadu koncertů po celém světě i vlastní skladby, přesto je dodnes zmiňována nejčastěji jako držitelka Oscara za nejlepší filmovou píseň z roku 2007. To, že její práce během následujících pěti let občas zůstává trochu ve stínu tohoto obrovského úspěchu, jí prý ani v nejmenším nevadí.

„Nechápu, jak by mi mohlo něco takového vadit,“ odpovídá spontánně. „Šlo o zatím nejlepší moment mé kariéry i mého života. Vzpomínám na to strašně ráda.“

Neuvěřitelný zájem o Markétu Irglovou, který zisk zlaté sošky vyvolal, přitom zpočátku samotné Markétě Irglové příliš nevyhovoval. „Bylo to skutečně intenzivní,“ vzpomíná zpěvačka a skladatelka na to, co následovalo po předávání Oscarů v roce 2007. „Neměla jsem ani chvilku na to se někam uklidit. Neměli jsme navíc ani žádný čas na to strávit, co zažíváme.“

Markéta Irglová odpovídala na dotazy Jana Pokorného i posluchačů

Frustrující pocit, který je možné pojmenovat slovy „slavná jsem už byla“, dnes Markéta Irglová rozhodně nezažívá. Naopak – tvrdí, že podobný postoj je jednou z nejhorších chyb, kterou může interpret udělat.

Proč dnes tvrdí, že je třeba udělat v pravý čas místo pro ostatní? A je podle ní možné skládat, vydávat a zpívat, a přitom si žít život podle sebe? Také na to se Jan Pokorný Markéty Irglové zeptal.

Záznam celého rozhovoru s Markétou Irglovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.