Radnice zaplatí ročně desetitisíce korun za pohřby opuštěných nebo sociálně slabých

8. srpen 2012

Až do desítek tisíc korun se může vyšplhat na radnicích měst roční účet za tzv. sociální pohřby. Tedy za pohřby, kdy po zemřelém nezůstal žádný příbuzný, anebo pozůstalí nemají na uspořádání pohřbu peníze. Počet takových pohřbů v některých městech na severu Čech rok od roku stoupá.

V Duchcově na Teplicku sociální pohřbů rok od roku přibývá. Zatímco v roce 2008 radnice platila pět pohřbů, v roce 2010 už to bylo deset a o rok později patnáct sociálních pohřbů. „K dnešnímu dni jsme za rok 2012 zatím platili deset pohřbů. Do konce roku jistě další přibudou...“ vysvětluje Jitka Vlastníková z duchcovské radnice.

Jeden sociální pohřeb vyjde duchcovskou radnici na zhruba šest tisíc korun. Pokud zemřelí nemají příbuzné, kteří by mohli pohřeb splácet nebo zaplatit, získá radnice peníze zpět ze státního rozpočtu s téměř tři čtvrtě ročním zpožděním.

V Lounech, které mají zhruba trojnásobek obyvatel než Duchcov, mají sociálních pohřbů o poznání méně. Nejvíce sociálních pohřbů jsem zjistil v Teplicích, kde jich ročně vyřídí na tamním magistrátu zhruba čtyři desítky.

Zajímavá je ve srovnání s Duchcovem a Louny cena, za kterou pro teplický magistrát sociální pohřby vykonává soukromá firma. V Duchcově i Lounech radnice zaplatí zhruba šest tisíc korun, v Teplicích o dva tisíce korun méně.

autor: Jan Beneš
Spustit audio