Památky a turistické cíle na Zlínsku si pochvalují zájem návštěvníků

9. srpen 2012

V polovině turistické sezóny hlásí většina cílů na východní Moravě zájem srovnatelný s loňskem. Někde se těší i z vyššího přílivu návštěvníků.

Například Holešov se oproti loňsku stal vyhledávaným cílem milovníků památek i společenských akcí. „Návštěvnost se o stovky lidí zvýšila na zámku, na výstavách i v synagoze,“ potvrdila zástupkyně ředitele Městského kulturního střediska v Holešově Lenka Hasníková.

Letošní pololetí si zatím pochvalují i v Rožnově pod Radhoštěm. Například služeb místního informačního centra využilo už devět tisíc lidí. Vyhledávanou atrakcí je nově postavená Jurkovičova rozhledna.

Rozhledna byla otevřena na konci dubna letošního roku. „Za měsíce květen, červen a červenec na ni vystoupalo téměř jedenáct tisíc Rožnovanů a hostů města,“ přiblížil mluvčí radnice Tomáš Gross s tím, že naopak návštěvnost rožnovského skanzenu kvůli nepříznivému počasí mírně klesla.

Jurkovičova rozhledna

Stabilní zájem pak vykazují hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu. „Velký zájem je letos například o hrad Buchlov, kde je otevřen dětský návštěvnický okruh,“ podotkla pracovnice památkového ústavu v Kroměříži Dagmar Šnajdarová.

Turisty pak tradičně láká k hojným návštěvám například zlínská zoologická zahrada, která je druhou nejnavštěvovanější v České republice.

autor: rv
Spustit audio