Jízda na trajektu může být dobrodružství. Nejen pro děti

9. srpen 2012

Jako obyvatelé země, která nemá moře, nejsme na využívání trajektů běžně zvyklí. Je-li cílem vaší letošní dovolené některý z italských (ale třeba také řeckých) ostrovů a dáváte-li přednost před letadlem cestování vlastním autem, tak se trajektu nevyhnete. Není se čeho bát. Některé delší plavby například na Sicílii nebo Sardinii mohou být dokonce plnohodnotnou součástí vaší dovolené.

Cesta trajektem na Sicílii a Sardinii se dá pojmout různě, shrnuje spolupracovnice Českého rozhlasu v Itálii Lucie Chvojková. Můžeme se samozřejmě snažit najít nejkratší a nejrychlejší trajekt – nejčastěji z Livorna nebo Civittavecchie, který může trvat jen pár hodin, nebo je možné na trajektu strávit noc v kajutě. To bývá hlavně pro děti velmi dobrodružný zážitek.

Další variantou je nalodit se už v Janově a pojmout plavbu jako klidný celodenní výlet s koupáním v bazénu pod otevřeným nebem. Některé společnosti dokonce letos při cestě přes den nabízejí kajutu zdarma.

U trajektu buďte včas

Aby se hned začátek dovolené neproměnil v noční můru, je dobré přijet k trajektu včas. Co by neměli řidiči podcenit, aby jim trajekt neujel? „Určitě je dobré být u trajektu už dvě hodiny předem,“ upozorňuje Lucie Chvojková.

„V tomto období je navíc třeba počítat s nepříjemnými kolonami na dálnicích, a to především o víkendu. Užitečným pomocníkem řidičů mohou být stránky italských dálnic www.autostrade.it, kde je možné ověřit si dopravní situaci na trase s předstihem přes dálniční webkamery.“

V místě nalodění už pak navádějí k přístavu piktogramy s lodí, nápisy „porto“ a „imbarco passeggieri“ – tedy „nalodění cestujících“. Samozřejmě vám pomohou i pracovníci přístavu v nepřehlédnutelných svítivých vestách.

Vše důležité si z auta vyndejte už před cestou

Na trajektu je rozhodně třeba auto po zaparkování v lodní v garáži zajistit – zařadit rychlost, zatáhnout ruční brzdu a případně vypnout alarm, aby se při nějakých prudších pohybech lodi ve vlnách neaktivoval. Důležité je také dobře si zapamatovat nejen patro garáže, kde jsme své auto zanechali, ale také barvu nástupního můstku.

Při každé cestě se vždycky najde nějaký ten zoufalec hledající své auto bezradně ve všech patrech. Taková situace hodně zdržuje vylodění.

Do garáží se z bezpečnostních důvodů po celou dobu plavby nesmí. Na to by asi cestující také měli pamatovat. Z tohoto důvodu je třeba si vzít s sebou na palubu nebo do kajuty vše, co bude člověk během plavby potřebovat. Je dobré pamatovat například na léky.

„Určitě doporučuji přibalit na palubu i nějaký ten svetr nebo deku,“ dodává Lucie Chvojková. „Klimatizace v prostorách lodi je často zapnuta na maximum, což by při sporém letním odění mohlo plavbu značně znepříjemnit.“

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: Lucie Chvojková
Spustit audio