Praha prověří připravenost Starého Města na povodeň

10. srpen 2012

Staré Město 2012. To je název dalšího protipovodňového cvičení, tentokrát v centru hlavního města. Mobilní zábrany a další prvky protipovodňové ochrany Praha prověří během zítřka. Cvičení, které začne už v brzkých ranních hodinách, přijde zkontrolovat také primátor Bohuslav Svoboda. Na Žofíně je pak připraven doprovodný program.

Po loňském testování zábran v Holešovicích tentokrát svolal pražský primátor Bohuslav Svoboda z ODS protipovodňové cvičení do oblasti pravého břehu Vltavy. Mezi Masarykovým nábřežím a ulicí Na Františku tak vyroste mobilní hrazení s celkovou délkou přes 900 metrů.

„Kolem 6. hodiny začnou stavět na celém tom úseku tak, aby v 9:30 bylo všechno postaveno od Františku až na Žofín," říká ředitel krizového štábu pražského magistrátu Petr Beran s tím, že výška hrazení dosáhne na různých místech od 40 cm do asi 5 metrů.

Praha za protipovodňové zábrany pro Staré Město zaplatila v roce 2000 skoro 47 milionů korun. Tato investice už se ale dávno vyplatila, protože při velké vodě v srpnu 2002 hrazení zabránila značným škodám v historickém centru.

Kromě stavby zábran bude prověřena také kanalizace v Dušní ulici a mobilní protipovodňové ochrany stanice metra A Staroměstská. Lidé si budou moct vše i zblízka prohlédnout, na Žofíně pak bude připraven doprovodný program.

Na Žofíně je připravena ukázka všech složek Integrovaného záchranného systému i pro děti jsou nějaké soutěže. Občané si můžou vyzkoušet stavbu těch protipovodňovek. Do 17 hodin občané se mohou všude podívat a my budeme k dispozici. Potom začneme postupně likvidovat tak, aby večer už byla Praha zase kompletně průjezdná," dodává Petr Beran.

Na částečné nebo úplné uzavírky ulic v souvislosti s protipovodňovým cvičením na Starém Městě, upozornila i mluvčí magistrátu Tereza Králová:

Od 3 hodin ráno do 23 hodin v noci budou uzavřeny tyto komunikace a částečně i chodníky: Masarykovo nábřeží, dále Divadelní ulice, Smetanovo nábřeží, ulice Karolíny Světlé, Kaprova ulice a Dvořákovo nábřeží. Na těchto komunikacích nebude možné ani parkovat. Omezení parkování se bude týkat také ulic Na Struze, Pštrosovy, Kaprovy, Valentinské a Dušní. Budou vyznačeny objízdné trasy."

Z části své trasy budou během celého dne odkloněny také tramvajové linky 17 a 18.

autor: eku
Spustit audio