Legenda o Karlu Velebném

28. únor 2013

Karel Velebný – jeden ze zakladatelů českého moderního jazzu, často vystupoval i pod pseudonymem Evžen Hedvábný. Pamětníci jistě vědí, jak si to vysvětlit. Velebný je jedním z nejvýraznějších českých jazzových komponistů dvacátého století, ovšem nejen to, byl to také člověk s nádherným, absurdním, blábolivým smyslem pro humor.

Stal se jedním z protagonistů legendární Vinárny u pavouka, mystifikačního rozhlasového pořadu, u jehož zrodu stáli spolu s Velebným také Jiří Šebánek a Zdeněk Svěrák, ve druhé půlce šedesátých let oba dva členové armádní redakce Čs. rozhlasu. Velebný v mystifikačních diskusích Vinárny U Pavouka sehrával roli Evžena Hedvábného, jakéhosi hudebního pseudovědce, který zde přednášel své patafyzické komentáře, a který, což je z dnešního hlediska obzvlášť památné, ve své chalupě v Liptákově (rovněž neexistující pojizerské vísce) rozmetal výbuchem pozůstalost zneuznaného českého génia Járy da Cimrmana. (čti podle vzoru Leonardo da Vinci).

Mistrovským kouskem Vinárny pak byl pak fiktivní dialog pánů Hedvábného a Velebného, dohadujících se o původ názvu saxofonu. Není pak bez zajímavosti, že všechny vydání Vinárny U pavouka vznikla bez výjimky v památné Dykovce, tehdy sídle armádní redakce, tedy v budově, kde donedávna sídlil Český rozhlas 6.

Vinárnou U pavouka ovšem Velebného humoristická dráha neskončila. Stal se pochopitelně jedním z prvních herců Divadla Járy Cimrmana a památnou zůstala zvláště jeho kreace v roli matky Žílové ve Svěrákově hře Akt. Bohužel, další účinkování Velebného u divadla brzy zhatila vážná autonehoda. Jeho další cimrmanologické působení pak spadá až do začátku osmdesátých let, kdy vystupoval spolu s paralelní cimrmanovskou formací vedenou Jiřím Šebánkem a nazvanou „Salon Cimrman.“ Šebánkův humor byl zřejmě Velebného naturelu bližší, nicméně do konce života zůstal Velebný v přátelských stycích se svými kolegy ze začátků DJC. O čemž se budete moci koneckonců přesvědčit i vy, pokud si poslechnete pořad Legenda o Karlu Velebném.

Ve dvoudílném pásmu, jehož autorem je Pavel Hlavatý, a které vzniklo původně pro Páteční večer sesterské stanice Čro 3 – Vltava, budete mít možnost slyšet rozsáhlé ukázky z Vinárny u Pavouka i z tvorby Salonu Cimrman, stejně jako Velebného hudbu. Na Karla Velebného budou vzpomínat jeho bývalí kolegové z divadla Zdeněk Svěrák, Miloň Čepelka, jeho hudební odkaz zhodnotí publicisté Aleš Opekar a Lubomír Dorůžka. Na báječnou atmosféru natáčení „Vináren“ vzpomínal zvukový mistr Miloš Kot, který ovšem v pořadu figuruje nejen jako pamětník, ale podílel se na něm i jako zvukový mistr – úctyhodná rozhlasová kontinuita!

První část “Legendy“ zazněla na Čro 6 v neděli 5. srpna, odkaz pro poslech této části najdete zde.

Pokud vás pořad zaujme, jeho další část na Vás čeká v pořadu Téma v neděli 12. srpna od 20 hodin 10 minut, zvukový záznam bude k dispozici od pondělí 13. 8.

autoři: Jan Sedmidubský , Pavel Hlavatý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.