Ve valtickém křížovém sklepě dozrává na milión litrů vína

České památky zapsané na seznamu UNESCO mají letos dvojité výročí. Před 40 lety OSN na konferenci ve Stockholmu přijala Úmluvu o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví, která se stala základem pro vznik prestižního seznamu. První tři české památky se na něj dostaly v roce 1992, tedy před 20 lety. Teď už jich je dvanáct. Mezi nimi také Lednicko-valtický areál, který tvoří dva zámky a několik dalších staveb, ale také vinohrady a vinařská tradice.

Stojíme na nejvyšším bodě Lednicko-valtického areálu. Vedle nás se tyčí kolonáda, z níž máme výhled do okolí plného viničních tratí. Všechno je dílem rodu Lichtenštejnů.

„Přesně tak. Právě na svazích se slunce opírá do vinohradů. Je zde vápencové podloží, které révě prospívá. Vinařství tu založili Lichtenštejnové v 15. století,“ říká zdejší průvodce.

Obrovský klíč nám teď otevře cestu do historie valtického vinařství. Vstupujeme do Křížového sklepa, který nechali Lichtenštejnové vybudovat v roce 1640. S Davidem Šťastným z Vinných sklepů Valtice procházíme úzkou uličkou, jedním z ramenou kříže. Kolem nás jsou sudy s vínem.

V dřevěných sudech ve valtickém podzemí dozrává především červené víno

Pod Valticemi je největší křížový sklep ve střední Evropě

„Sklep byl vybudován svrchu a až poté sem navozili hlínu. Legenda dokonce říká, že vojáci nosili zeminu v čepicích,“ vysvětluje David Šťastný.

„Sklep má tvar kříže, což je rarita, a je 20 metrů pod zemí. Délka širšího ramene je 136 metrů, kratší rameno měří 90 metrů. Jde o největší křížový sklep u nás i ve střední Evropě,“ dodává.

„Celková kapacita sklepa činí milión litrů vína. V dřevěných sudech jsou až na výjimky červená vína, a to po dobu minimálně dvou let,“ nastiňuje David Šťastný s tím, že tu dozrávají právě ta nejlepší vína z Moravy.

Zvrásněný terén Valticka je vhodný pro pěstování vína

Na svazích roste Valtické zelené i Frankovka

„Oblast Valticka byla vždycky dobrá pro některé typy odrůd jak bílých, tak červených vín. Valtická krajina umožňuje na nejlepších viničních tratích, které jsou na svazích, aby víno dozrávalo do optimální kvality,“ popisuje.

„Vždy se tu pěstovaly odrůdy jako Valtické zelené, Valtický sylván, Frankovka, Svatovavřinecké,“ vyjmenovává na závěr David Šťastný.


Zvětšit mapu polohy Valtic

autor: jas
Spustit audio