Kojál je nově natřený, období výpadků a omezeného vysílání skončilo

10. srpen 2012

Na vysílači Kojál, který stojí u Krásenska na Vyškovsku, skončila rozsáhlá týdenní údržba. Ocelová konstrukce vysílače během posledních dní dostala nový nátěr.

Část vysílače se natírala plošně, ve spodních partiích stožáru se opravovala jen korodující místa. „Natřelo se asi 300 metrů čtverečních plochy a spotřebovalo se zhruba osmdesát kilo červené a bílé barvy,“ vypočítal Michal Flohr, majitel firmy, která ocelovou konstrukci Kojálu natírala.

Že se něco na vysílači děje, by náhodný kolemjdoucí patrně nepoznal. Dělníka na 340 metrů vysokém ocelovém stožáru lze rozeznat obtížně. Patrné to ale muselo být příjemcům signálu z Kojálu. „Kvůli údržbě totiž bylo několikrát nutné omezit provoz vysílače anebo ho úplně vypnout,“ vysvětluje Michal Flohr.

Vysílač Kojál stojí na stejnojmenné kopci mezi Lipovcem a Krásenskem na rozhraní Blanenska a Vyškovska. Se svými 349 metry je třetí nejvyšší stavbou v České republice. „Z tohoto bodu se dá signálem pokrýt severní i jižní Morava,“ dodává technik Českých radiokomunikací Zdeněk Králíček.

Kromě rozhlasového signálu se ze stožáru vysílače postaveného v roce 1958 šíří i televizní vysílání. Český rozhlas Brno posílá z Kojálu posluchačům svůj program na kmitočtu 106,5 MHz. Od pátečního odpoledne tedy už znovu bez omezení.

autor: Michal Záboj
Spustit audio