Kroměříž láká na zahrady, 90 tisíc knih i Beethovena

Psal se rok 1998. Začátkem prosince se v japonském Kjótu rozhodlo, že se kroměřížský komplex Arcibiskupského zámku a zahrad stane členem elitní společnosti UNESCO. Sedmiletá snaha o zápis na prestižní Seznam světového kulturního a přírodního dědictví tak skončila úspěšně.

Pávi korunkatí neodmyslitelně patří k Podzámecké zahradě, jejíž název napovídá, kde přesně park anglického typu v Kroměříži hledat. „Snažíme se tu udržovat stav kolem 20 kusů těchto nádherných zvířat,“ říká hrdě Pavel Bleša, hlavní zahradník.

Hned dodává také popis Podzámecké zahrady: „Zaujímá plochu 64 hektarů. Roste zde více než tři tisíce druhů rostlin a dřevin.“

Tolik k Podzámecké zahradě, první části komplexu zapsaného do UNESCO. Ze zahrady mířím do Arcibiskupského zámku, pyšnícího se mnohými tuzemskými nej – například nejpočetnější zámeckou knihovnou u nás.

Rád se s ní pochlubí zámecký knihovník Cyril Měsíc: „Ve skříních kolem nás je asi 90 tisíc knih. Máme tu velkou vzácnost, a to rukopis z 9. století, jemuž důvěrně říkáme sakramentář kroměřížský.“

Pohled z oken Arcibiskupského zámku v Kroměříži do Podzámecké zahrady

Beethoven i Tizian

Jestliže se, plným právem, pochlubil se svými moudrými ovečkami zámecký knihovník, pak stejný pocit sdílí také Jitka Kocůrková, správkyně unikátního zámeckého notového archívu. Jezdí do něj bádat odborníci z celého světa. Nabízí asi pět tisíc položek notového materiálu.

„Zajímavou součástí sbírky je torzo arcivévody Rudolfa Jana, žáka Ludwiga van Beethovena. Díky tomu se u nás můžeme pochlubit i Beethovenovým autografem,“ říká Jitka Kocůrková.

Dalším zámeckým skvostem je obrazárna, druhá nejvýznamnější u nás – hned po pražské Národní galerii. Tizianovo dílo Apollo a Marsyas je pak vůbec nejcennějších obrazem na území České republiky, prozrazuje vedoucí průvodkyň Kateřina Tomečková.

Zahrada, v níž je libo pobývat

Zámek plný skvostů opouštím a pěšky po zhruba kilometru přijdu ke Květné zahradě. Právě tento libosad francouzského typu byl zřejmě hlavním důvodem, proč se komplex na seznam UNESCO dostal. Jiří Čermák v Květné zahradě třicet let bydlel. Vysvětluje, proč se mu říká libosad.

02437405.jpeg

„Pochází to z dřívějších dob. Tenkrát se zahrady tohoto typu tímto jménem nazývaly. Název měl označovat zahrady, v nichž je libo pobývat,“ říká.

Kroměřížský komplex zámku a zahrad prochází letos a v dalších dvou letech obrovskými změnami za asi 340 miliónů korun. V rámci Národního centra zahradní kultury tak například v Květné zahradě vyroste Pomerančová a Holandská zahrada, pstruží rybníky, ptačinec nebo takzvaný králičí kopeček.


Zvětšit mapu: Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži

autor: pes
Spustit audio