V liberecké nemocnici bude znovu záchytka pro opilce

15. srpen 2012

V krajské nemocnici v Liberci bude opět protialkoholní záchytná stanice. V září se začne s opravami a záchytka by se měla otevřít na začátku příštího roku. Skončí tak konečně současná praxe, kdy se o opilé lidi starají na běžných nemocničních odděleních. To komplikuje život zdravotnickému personálu i pacientům.

Opilý člověk, který obtěžuje okolí nebo ohrožuje své zdraví teď končí v některé z nemocnic. Podle slov lékařského ředitele liberecké nemocnice Jana Mečla na to doplácí celý zdravotnický personál interního nebo chirurgického oddělení: „Máme jako zdravotníci velké problémy, protože nejsme vybaveni k tomu, abychom podnapilé pacienty pacifikovali.“

Největší problémem je agresivita opilců. „Zřízenci ho musí pacifikovat, pak usne a někdy v té opilosti dojde k takovému stavu, že my takového člověka s drobným poraněním nemůžeme poslat domů, protože hrozí, že spadne, přejede ho auto před nemocnicí... A my tyhle lidi hospitalizujeme, normálně ale patří na záchytku...“ popisuje Jan Melčl.

O zřízení záchytné stanice v liberecké nemocnici se mluví už několik let. Vznikne v budově bývalého plicního oddělení. Podle ekonomického ředitele Jiřího Kittnera se ale nejdříve musí vyjasnit její financování: „Všichni s tím souhlasí... my skutečně čekáme, až ten souhlas vyjádří nějakým usnesením města či kraje kolik dají.“

Rada Libereckého kraje se rozhodla, že protialkoholní stanici podpoří, řekla krajská vedoucí odboru zdravotnictví Alena Riegrová: „Finanční částka, která každoročně jde z rozpočtu Libereckého kraje ve výši pěti milionů korun zůstane stejná, jen dojde k přerozdělení podle počtu obyvatel v dané spádové oblasti.“

Jedna záchytka ale podle ní problém Libereckého kraje neřeší. Hůře dostupná bude hlavně pro Českolipsko, Semilsko a Jilemnicko.

Zatím není jasné, jestli záchytka bude fungovat s celodenním provozem nebo bude otevřená jen v noci. Kapacita zařízení by se měla snížit z původních deseti lůžek na osm.

V Liberci fungovala záchytka do konce roku 2000. Provozovalo ji město Liberec, které na ztrátové zařízení doplácelo kolem dvou milionů korun ročně. Protože na ní v rozpočtu města chyběly peníze, skončila.

Protialkoholní záchytná stanice v Liberci bude spádová také pro Jablonecko a Turnovsko. Ve zkušebním provozu by měla být od začátku příštího roku.

autor: Eva Malá
Spustit audio