Díky fotopasti na vandaly zmizela z Bílovce černá skládka

16. srpen 2012

V Bílovci zabodovalo zařízení, které fotí vandaly. Tamní radnice nechala takzvanou fotopast pověsit nad černou skládku u zahrádkářské kolonie, kde se vždy po víkendu povalovaly hromady odpadu. Snímky hříšníků pak dostali do rukou policisté.

Bělovlasý pan Jan je jeden z prvních osadníků zahrádkářské kolonie ve Staré Vsi. Na svou chatu jezdívá už přes třicet let. S plným košem posečené trávy právě míří ke kompostu. Na nepořádníky, kteří sváží pod stromy pytle s odpadem, má svůj recept.

„To by tam někdo musel být s čaganem a vždycky je přetáhnout přes zadek,“ říká.

Hůl nebude třeba, bílovecká radnice sáhla po modernější metodě. Na ostře sledované místo u popelnic pod vzrostlými stromy míříme se starostou Petrem Klimkem (nezávislé sdružení).

Čtěte také

„Po každém víkendu jsme museli odvážet velké množství odpadu, který neměl v kontejnerech co dělat. Odpad se povaloval především okolo popelnic, jednalo se o velkoobjemový odpad, o bioodpad. Toto prostranství bylo velmi znečištěné,“ popisuje starosta.

Několik hodin nad tisícovkou fotografií strávil strážník Jan Matúšů. Nakonec se to ale vyplatilo, do pasti se chytilo několik hříšníků.

„Jednalo se tam o zahrádkáře, kdy tam přijeli s vozidlem, mysleli si, že nebudou zachyceni, ale přitom, jak manipulovali s vozidlem, otevírali kufr, tak právě došlo k pořízení krásných fotografií espézetek. Byli tím postupem docela zaskočeni a všichni jednoznačně tvrdili, že oni určitě ne, že oni třídí odpad,“ říká policista.

Svůj nepořádek si museli uklidit a k tomu zaplatit pokutu. Radnice teď plánuje nakoupit další přístroje a posvítit si i na ostatní problematická místa ve městě.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio