Povodeň mu před deseti lety vzala dům a na Roudnou v Plzni se už nevrátil

16. srpen 2012

Kompoty, něco málo vína a pár lahví kořalky. To je asi tak všechno, co se podařilo zachránit Miloslavu Brunclíkovi z domku v Plzni - Roudné, který před deseti lety zalila až po strop voda. Brunclíkovi patří ke skupině 34 lidí v Plzni, kteří se kvůli povodni už nikdy nevrátili do svého původního domova. Brunclíkovi dostali od města výměnou jiný domek v jiné čtvrti a na rodnou Roudnou zabloudí už jen náhodou.

Dům Miroslava Brunclíka na Roudné stále stojí, ikdyž z domu a v okolí roste až čtyřmetrový bez. Pan Brunclík při pohledu na dům vysvětluje, proč se rozhodl z tohoto místa odstěhovat: „Řekli mi, že mi nedají stavební povolení na opravu, přestože některé jiné domy tady opravené nebo nově postavené jsou.“ Sám si myslí, že po opravách mohl být jeho dům i nadále obyvatelný.

Líto je panu Bruclíkovi, že o některé věci nenávratně přišel. „Nejvíc mě mrzí ztráta desek a knih, třeba dětských Čtyřlístků. Také mi chybí fotky z dob, kdy byly děti malé.“ Vybavuje si ale také, že hodně lidí mu pomohlo a nebyli to jen lidé z Roudné, ale i charita a podobné organizace.

Padesátník Miloslav Brunclík se po povodni přestěhoval na druhý konec Plzně, na Slovany, daleko od čtyř plzeňských řek. „Doufám, že je to můj definitivní domov. Už jsem se stěhoval několikrát a hlavně je to tu na kopci,“ říká Miloslav Brunclík.

autor: lsm
Spustit audio