Silvie Mikulcová: Plaváček

18. srpen 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Říkají mu Plaváček. I když po vodě nepřiplul, loď ho vlastně zachránila. Respektive vodáci, kteří se plavili po řece a všimli si zbědovaného stvoření na břehu. Plaváček je pes, se kterým si v Ostravě krutě pohrál jeho majitel.

Plaváček měl prý štěstí. Kdyby si ho nevšimli vodáci, asi by uhynul. Jeho páníček ho totiž přivázal v místě, kde po břehu skoro nikdo nechodí. Když ho včera v útulku ovazovali, připomněl mi kvůli koženému náhubku Hannibala Lectera. Taky ho měl, aby nepokousal ošetřovatele. Nechtěl ale útočit, jen se bránit.

Plaváčkovi do krku téměř zarostl provaz, kterým ho někdo u řeky uvázal. A je to jeho asi nejvážnější zranění. Jak mi ale říkal šéf útulku, fyzické rány ty se zahojí mnohem rychleji, než šrámy na duši. Už se prý ozvala řada lidí, která by chtěla vyhublému Plaváčkovi pomoci a vzít si ho.

Zlobí mě ale jedna věc, že se asi nikdy nepodaří vypátrat, kdo se na zvířeti tak podepsal. Jaký asi je člověk, který uváže psa na opuštěném místě? Jeho úmysl je přece jasný. Zabít velmi krutým způsobem.

Vyděsilo mě ale ještě něco. Když jsem útulkem procházela, z jednoho z kotců se mi do očí podíval statný pitbull. Na tabulce u dveří měl hodně velkými písmeny křídou napsané POZOR! Schválně, už si představujete, jak by vám bylo, kdybyste zvíře pitbullí pověsti potkali třeba někde tak po setmění na ulici?

Nechápu, jak může někdo něco takového vůbec udělat. Když se byla malá, napadl mě pes a dodnes z nich mám tak trochu hrůzu. Vůbec by mi proto nevadilo, kdyby u nás jakýkoli chov psů podléhal přísné registraci. Možná by ubylo Plaváčků i lidského strachu.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.