Robot našel na Marsu vyschlé moře

Další důkazy o přítomnosti tekoucí vody na povrchu Marsu získali američtí vědci. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na experty Úřadu pro letectví a vesmír (NASA), kteří vyhodnocují údaje získané díky pojízdnému robotu Opportunity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robot Spirit zkoumá povrch Marsu

Robot Spirit zkoumá povrch Marsu | Foto: Mission to Mars

Robot se dnes vyšplhal z kráteru, který zkoumal téměř dva měsíce a nyní stojí na pobřeží bývalého slaného marťanského moře, hlásí vědci. "Myslíme si, že Opportunity nyní stojí na tom, co bývalo pobřežím slaného moře na Marsu," říká Steve Squyres, který je zodpovědný za vědeckou část mise Opportunity a jeho sesterského vozítka Spirit v marsovské pustině.

Vědci dlouho zkoumali známky přítomnosti tekuté vody na Marsu a obě marsovská vozítka se zaměřují na oblasti, které mohly být před dávnými lety pokryté vodou. Vědci soudí, že pokud byla na Marsu voda, mohl být na ní také život.

"Toto dramatické potvrzení stojaté vody v dějinách Marsu staví na vývoji objevů na této planetě, nejvíce podobné Zemi," dodává Ed Weiler z vědeckého vesmírného programu NASA. "Tento výsledek nám dává podnět k rozšíření našeho ambiciózního programu výzkumu Marsu, abychom zjistili, zda tu někdy žili mikrobi a zda bychom jednou mohli také my."

Obě marsovská vozidla dokáží víc než jen snímat záběry a odesílat je zpět na Zemi. Mají k dispozici také tři různé vědecké nástroje, s jejichž pomocí analyzují složení kamenů a hornin, a také vrtací zařízení, aby se mohly dostat pod povrch Marsu.

Nyní hodlají vědci poslat Opportunity přes planinu k silnějšímu odkryvu kamení ve stěně kráteru, aby zjistili, zda tu nenajde více důkazů přítomnosti stojaté vody. Zatím se vědci opírají o strukturu některých kamenů, jejichž tvar naznačuje, že je mohla ohladit nejméně pět centimetrů hluboká voda, ale pravděpodobně mnohem hlubší.

Zdenka Turková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme