Komise: Útokům 11. září se dalo zabránit

V americkém Kongresu pokračuje slyšení vysokých představitelů Bushovy a Clintonovy administrativy o tom, co věděli o teroristické hrozbě před 11. zářím 2001. Podle předsedy nezávislé komise vyšetřující okolnosti útoků Thomase Keana bylo možné atentátům zabránit - pokud by americké kontrolní, přistěhovalecké a zpravodajské služby pracovaly důkladněji.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

okolí WTC

okolí WTC | Foto: Milan Kopp

To ale současný šéf americké diplomacie Colin Powel odmítá. "Cokoliv, co jsme mohli v té době proti Al Káidě nebo Usáma bin Ládinovi udělat, by nijak neovlivnilo lidi, kteří byli už v naší zemi. Měli své instrukce a připravovali se na spáchání zločinu, který jsme viděli 11. září."

George Bush, který využil možnosti sejít se s komisí za zavřenými dveřmi navíc tvrdí, že neměl od šéfa CIA George Teneta žádné alarmující zprávy. "George Tenet mne o nebezpečí terorismu pro USA informoval v běžném rozsahu. Kdyby moje vláda měla informace, že teroristé 11. září zaútočí na New York, jednali bychom."

Markéta Kaclová, Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme