Nadšenci z jindřichohradeckého Klubu historie letectví vydali další knihu

29. červenec 2012

Tipy na knihy Liliany Lazarové, Simona Urbana, Vlastimila Vondrušky, Noami Aldortové; Host: Aleš Hazuka; Recenze Karly Ladwigové; Soutěž


KNIŽNÍ TIPY

Liliana Lazarová: Země prokletých
Pomalu se k nám dostávají i knihy současných rumunských autorů. Liliana Lazarová je čtyřicetiletá Rumunka z Moldávie, která dnes žije ve Francii a francouzsky také napsala svůj první román. Jmenuje se Země prokletých a autorka díky němu získala hned několik cen. V překladu Veroniky Dufkové si i my můžeme přečíst magický příběh o Lví jámě, kde dodnes odpočívají kosti tureckých dobyvatelů. Přízraky a bájné bytosti vstupují v knize Země prokletých do moderní doby, ohlasy těžkých dob komunismu se tu prolínají s mýty a legendami.

Logo

Simon Urban: Plán N
Politický thriller ze současnosti nabízí německý spisovatel Simon Urban. Kniha se jmenuje Plán N a jeho dějištěm je východní Berlín roku 2011. Pohybujeme se tedy trochu na půdě sci-fi, protože v této knize berlínská zeď nepadla, sjednocení Berlína se nekonalo a po jeho východní části jezdí nástupci trabantů, auta značky fobos, stejně smradlavá jako jejich bakelitoví předchůdci. Když si do těchto kulis zasadíte ještě oběšeného muže, temné působení bezpečnostních sil a dva detektivy, máte už trochu představu o románovém debutu německého spisovatele Simona Urbana.

Logo

Vlastimil Vondruška: Intimní historie
Znovu je na pultech úspěšná kniha Intimní historie od Vlastimila Vondrušky. Etnograf a historik, který se v poslední době věnuje hlavně psaní historických detektivek, se tentokrát zaměřil pro změnu na každodenní předměty a úkony v minulosti. Jak se naši předkové myli, jak to vypadalo v dřívějších dobách s kosmetikou nebo spodním prádlem, to všechno se dozvíte v novém vydání Intimní historie v nakladatelství MOBA.

Logo

Noami Aldortová: Vychováváme děti a rosteme s nimi
Jestli vás letos na dovolené zlobily vaše děti a vůbec jsou o prázdninách jako utržené ze řetězu, přečtěte si moudrou knihu. Jmenuje se Vychováváme děti a rosteme s nimi a napsala ji americká rodinná poradkyně Noami Aldortová . Podtitul je výmluvný: Od neshod a kárání ke svobodě, rozvoji a radosti. Ovládání a manipulace nemají ve výchově co dělat, vaše děti si zaslouží, abyste jim důvěřovali a abyste je bezvýhradně milovali. To jsou jen základní hezké myšlenky knihy z nakladatelství Práh.

Logo


NÁŠ HOST

Cesta za hroby našich krajanů, kteří zahynuli na bojištích druhé světové války, dovedla před časem partu nadšenců z jindřichohradeckého klubu historie letectví do Francie. Na základě této výpravy vznikla kniha Za hroby se lvy, na kterou teď navazuje další díl, věnovaný Velké Británii. Kniha vyjde v nejbližších dnech. Jedním z autorů je Aleš Hazuka.

Logo

RECENZE Karly Ladwigové

Asfa–Wossen Asserate: Dobré mravy

Logo

Od dob Společenského katechismu Gutha-Jarkovského byla literatura o dobrých mravech v našich zemích povážlivě opomíjena, a teprve poslední desetiletí přinesla její renesanci. Mezi skromný počet domácích autorů se dostal zásluhou Nakladatelství Lidové noviny svazek duchaplných esejů z pera prasynovce posledního etiopského císaře Haile Selassieho. Asfa-Wossen Aserate narozený 1948 v Addis Abebě zůstal po etiopské revoluci 1974, kdy se země stala sovětskou kolonií, v Německu, které se mu stalo domovem a kde žije dodnes. Vystudoval práva a dějiny na univerzitách v Tübingen a Cambridge, věnoval se novinařině a vedl tiskové oddělení veletržní společnosti; v současné době působí jako poradce ve Frankfurtu n. Mohanem.

Napsat knihu o dobrých mravech či způsobech bylo autorovým záměrem odedávna, a tak si dobře všímal společenského soužití, jak mu to umožňovalo jeho povolání. Také vzhledem k jeho původu se mu dostalo hodně zkušeností, přesto však nechce být arbitrem elegantiarum a vnucovat čtenářům, jak se mají chovat nebo oblékat. Provede je raději řadou tematických okruhů, jimiž je s šarmem a vtipem pobaví, a tím samozřejmě i poučí o psaných i nepsaných způsobech lidského soužití napříč Evropou i zámořím.

Zhusta si všímá své současné domoviny – Německa – i jejího okolí, a to jak v historickém, tak současném kontextu. Zjišťujeme, že etiketa vůbec není nudná, že elegance je pravým opakem pedanterie, poznáme specifiku pozornosti v. nedbalosti nebo působivost dochvilnosti a nedochvilnosti. Dozvíme se také o legrační stránce ceremoniálů, o pravém význam slova malér, co je vulgarita a co hrubiánství nebo jak zacházet s nepřáteli. Nechybí samozřejmě móda v. dobový styl, vkus a oblékání, držení těla v. duševní rozpoložení a přečteme si o způsobech v náboženství. Cenné jsou také informace o šlechtě za republiky a vůbec aristokracii, o jejím oslovování a titulech. K tomu se pojí tiskoviny s dopisy, chování u stolu, na svatbě, konverzace, opilost, a dojde i na dárky, květiny a zdánlivě zastaralé líbání ruky. Je to snad někomu trapné? Vymřel kompliment? Autor se ale domnívá, že dobré mravy by měly být součástí každodenního života a osvojovat si způsoby soužití považuje za akt polidšťování.

Letos vydaná nevšední kniha o dobrých mravech ve zdařilém překladu Jitky Jílkové důstojně zaplňuje mezeru v daném žánru; pro svůj půvab, ale i vtipnou informativnost s jistotou najde čtenáře jak mezi laickou, tak i odbornou veřejností. Pod čarou ještě dotaz na redakci: byl, či nebyl v češtině zrušen střední rod?


SOUTĚŽ

Opakujeme soutěžní otázku z minulého týdne: 24. 7. roku 1802 se narodil Alexandre Dumas. Jedna z jeho nejslavnějších knih se jmenuje Tři mušketýři a vy ji určitě znáte. Víte, který ze tří mušketýrů se jmenuje stejně jako řecká hora s mnoha kláštery, kde žijí pouze muži?

autor: Hana Soukupová
Spustit audio