11. únor: nejnižší naměřená teplota v historii a pán co vynalezl lodní šroub

11. únor 2018
Stalo se dnes

Dneska je neděle 11. února. Po ránu je trochu zima, však je taky únor. Ale na to dnešní počasí asi stačí pořádný svetr. Rozhodně horší to měli lidé v roce 1929. Tehdy by vás hned tak nějaký svetřík nezahřál. 11. února 1929 byla totiž naměřena historicky vůbec nejnižší teplota na našem území. Teploměr tehdy klesl až k nepředstavitelné hranici -42,2 stupně Celsia. Bylo to v Litvínovicích u Českých Budějovic.

Řádila prý u nás ten rok arktická zima a z tehdejších novin se dozvíme, že vánice, spousty sněhu a mrazy ochromily silniční i železniční dopravu. Na dráze přimrzaly vagony, praskaly kolejnice. Rybníky promrzly téměř ke dnu, Vltavu spoutal led do hloubky jednoho metru. Zamrzaly vodovody i plynová potrubí, byla nouze o vodu, fronty na uhlí prý připomínaly válku. Hrozná představa. Tak si na počasí letos nestěžujme.

Jestli se občas projedete lodí, jistě použijete jeden český vynález. Totiž lodní šroub. 11. února 1827 si ho nechal patentovat hradecký rodák Josef Ressel. A jak už to tak bývá, z vynálezu toho moc neměl. Zemřel na malárii a ani po třiceti letech se mu nedostalo žádného uznání. Jak už to my Češi umíme…

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.