Obce chtějí zpřístupnit kostel na ostrově uprostřed Nových mlýnů

21. srpen 2012

Kostel svatého Linharta na ostrově uprostřed druhé novomlýnské nádrže se možná zpřístupní veřejnosti. Usiluje o to jeho vlastník obec Ivaň a sousední Pasohlávky, které území spravují.

Původně románský kostel s mnoha pozdějšími přestavbami je jedinou stavbou, která přežila zánik Mušova při budování nádrží. Obce teď na zpřístupnění lokality požádaly o evropskou dotaci.

Projekt zahrnuje vytvoření odpočinkové zóny pro turisty, lodní dopravu na ostrov a opravu kostelní věže, kde by měla vzniknout vyhlídka. Zatím je území přísně chráněné kvůli hnízdění vzácných ptáků a návštěvníkům hrozí pokuta.

„Ta stavba je zakonzervovaná památka. Návštěvníkovi nehrozí žádná újma, ale hrozí mu značná pokuta od odboru životního prostředí, protože do rezervace se nesmí,“ uvedla nezávislá starostka Ivaně Ivana Macková s tím, že po jednání s ochranáři se podařilo podmínky zmírnit.

S ohledem na ochranu hnízdících ptáků tak bude ostrov přístupný jen od července do září pro sto lidí denně. Projekt přijde asi na pět milionů korun. Jestli obce dotací získají, bude jasné v září.

autor: gaj
Spustit audio