Zloděj se vydával za policistu a okradl seniora. Důchodce měl příchozího prověřit na lince 158, upozorňují kriminalisté

22. srpen 2012

Důvěřuj, ale prověřuj. Toto přísloví by si měli podle pražské policie opakovat především senioři. Na řadu praktik, pomocí kterých podvodníci ze starších lidí vylákají i statisíce, opakovaně kriminalisté upozorňují. Minulý týden ale v Radotíně zaznamenali zcela nový zločinecký scénář. Pachatel se vydával za policistu a pohodlně si tak přišel na několik desítek tisíc korun.

Důvěřivý senior bývá pro zloděje poměrně snadná kořist. Pachatelé někdy podle policistů sice volí násilné napadení, mnohem pohodlnější ale pro ně bývá přijít se smyšlenou historkou přímo ke dveřím bytu nebo se po telefonu vydávat za příbuzného ve finanční tísni. Druhou variantu kriminalisté nazývají legenda vnuk.

Pachatel telefonuje seniorovi na pevnou linku, většinou se představí jako vnuci nebo někdo z příbuzenstva a že by potřebovali půjčit peníze. Pokud senior uvěří, řekne pachatel dobře, já bych potřeboval třeba 50 tisíc korun, ale nepřijdu si proto sám. Pošlu kamaráda," vysvětlila strategii komisařka Lenka Boldová ze speciálního policejního Senior týmu.

Dalším způsobem, jak starší lidi pohodlně připravit o peníze, je vniknout přímo k nim do bytu. Když se pak podaří odlákat pozornost, má pachatel vyhráno. Dosud fungovaly například záminky podomního obchodu, měření elektřiny nebo různých oprav. Minulý týden ale kriminalisté zaznamenali zcela nový zlodějský kousek.

Okolo čtrnácté hodiny zazvonil na jeden z rodinných domů v pražském Radotíně zatím neznámý pachatel, který se představil jako policista a jde preventivně informovat o zlodějích, kteří starším seniorům kradou z bytu peníze. Avšak sám to byl zloděj, který mezi tím, co odvedl pozornost poškozených, odcizil finanční hotovost v řádu několika desítek tisíc korun. V tomto případě bychom chtěli upozornit všechny občany, aby v žádném případě nepouštěli do svého obydlí žádné cizí osoby. Každý příslušník Policie České republiky se prokazuje služebním průkazem s fotografií a odznakem. Tyto skutečnosti se dají ověřit zavoláním na linku 158," upozornila policejní mluvčí Jana Rösslerová s tím, že ověřit lze před vpuštěním i totožnost cizího příchozího. Stačí si jen přes dveře vyžádat například telefonní číslo firmy, u které by měl pracovat.

Konkrétní rady a doporučení, jak se bránit v těchto případech, naleznete také na webu Policie České republiky.

autor: eku
Spustit audio