Animánie je letos o zahradě a o loutkách

23. srpen 2012

Už šesté Letní animační soustředění pořádá v tomto týdnu Animánie tentokrát v Plzni na Světovaru a v Luftově zahradě. Jedním z lektorů je vnuk plzeňského rodáka Jiřího Trnky – Matyáš Trnka.

Tématem Letního zrání je tentokrát ZAHRADA s podtématem loutka. Obojí odkazuje k dílu a významu Jiřího Trnky, plzeňského rodáka a jednoho z nejvýznamnějších představitelů loutkového animovaného filmu své doby.

Matyáš Trnka už je zkušeným animátorem. V současné době studuje FAMU a má za sebou kromě vlastních filmů a samostatných projektů také kompletní realizaci vizuálu letošního květnového Mezinárodního festivalu AniFest v Teplicích.

Dílny jsou kromě nabídky zajímavých animačních technik rozšířeny o workshop zaměřený na výrobu loutky a fotografickou dílnu se zaměřením na základy fotografie a krajinné kompozice. Loutka je pojímána v nejširším slova smyslu jako pohyblivý objekt, nositel významu, charakteru, vztahů a příběhů, člověk jako loutka, či loutka jako objekt v prostoru, v krajině, v zahradě… Dílny jsou vedeny profesionály a studenty v oboru.

A jak říká lektorka a zakladatelka Animánie Martina Voráčková , děti i dospělí tu mají jedinečnou možnost setkat se s profesionálními animátory, získat zajímavé zkušenosti a dovednosti v oblasti animovaného filmu a zároveň vytvořit svůj vlastní film či loutku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio