Aktivistky z hnutí Femen zničily v Kyjevě kříž na protest proti odsouzení Pussy Riot

25. srpen 2012

V den vynesení rozsudku nad moskevskými punkerkami ze skupiny Pussy Riot pokácely ukrajinské feministky z hnutí Femen kříž nad kyjevským náměstím Nezávislosti. Měl to být výraz protestu proti „moskevským popům“, ale moc se to nevyvedlo.

Že se drsné amazonky, s oblibou své akce konající s obnaženými ňadry, což se stalo i tentokrát, příliš nevyznamenaly, je evidentní: Kříž, který si vybraly nebyl totiž pravoslavný, ale řeckokatolický, navíc instalovaný v horečných dnech oranžové revoluce na sklonku roku 2004. A ještě něco – tento kříž nesymbolizoval nějakou náboženskou zpupnost, ale byl v centru Kyjeva vztyčen na památku obětí komunistické tajné policie NKVD ze 30. let minulého století.

Za zmínku jistě stojí, že ho tu sice postavili řečtí katolíci, ale uctívali ho i pravoslavní, protože mezi zmíněnými oběťmi tvořili velké procento právě pravoslavní kněží. A tady autentický zvuk motorové pily, která se o dílo zkázy zasloužila.

Aktivistka hnutí Femen protestuje proti odsouzení Pussy Riot

Ukrajinským „feministkám“ se zkrátka podařilo najít na Ukrajině, rozdělené na proruskou a protiruskou část, přesně ten symbol, jehož zničení se bolestně týká věřících na obou stranách – symbol nikoli ruský či ukrajinský, ale obecně křesťanský.

Členky hnutí si ale něčím takovým hlavu nelámou, což dokládá i oficiální prohlášení k tomuto aktu:

Aktivistka hnutí Femen u pokáceného kříže nad kyjevským náměstím Nezávislosti

„Hnutí Femen tímto činem vybízí všechny zdravé síly ve společnosti, aby z mozků našich lidí nelítostně vykrajovaly prohnilé náboženské předsudky, jež jsou oporou diktatury a překážkou na cestě k demokracii a osvobození žen.“

Kyjevský akt je i ve srovnání s únorovou výtržností Pussy Riot opravdu děsivý a o jeho obhajobu se nepokouší prakticky nikdo.

Pokácený kříž nad kyjevským náměstím Nezávislosti
autor: ldo
Spustit audio