Světový tenorista José Cura se po roce vrací na českokrumlovskou točnu

24. srpen 2012

Jen třikrát letos vystoupí proslulá tenorová hvězda José Cura v Českém Krumlově. V inscenaci Leoncavallovy opery Komedianti zazáří v hlavní roli Cania právě dnes večer před otáčivým hledištěm.

Soukromý program v Českém Krumlově podřídil José Cura zcela pracovním povinnostem, i když ho lákalo splutí Vltavy na raftech: „Ono všechno záleží na počasí, které je tu věru nevyzpytatelné. Zatím to vypadá, že bude hrozné horko, tak se musí člověk šetřit. Já jsem člověk velmi odpovědný a já doufám, že budeme moci předvést představení venku, protože koncertní provedení uvnitř není vůbec ono,“ říká Cura.

Zorientovat se ve tmě v zámecké zahradě, to bývá pro herce a zpěváky někdy problém. José Cura se toho ale nebojí, krumlovskou inscenaci má stále v paměti: „Zdejší inscenaci si pamatuji velmi dobře, protože se odehrává v tak jedinečném prostředí, že se nepodobá žádné jiné inscenaci Komediantů, ve které jsem byl. Tady je jediné nebezpečí - dobré načasování, protože vzdálenosti jsou dost velké.“

V jednu chvíli například musí uběhnout 200 metrů, aby se přemístil na nové stanoviště. „Běda, kdybych se spletl a objevil se za jiným stromem. Běhám docela slušně. Problém je ale v tom, že běhat a zpívat nejde dohromady,“ směje se Cura.

José Cura, operní pěvec

Jenže právě v krumlovské inscenaci Komediantů se José Cura naběhá celkem dost. A musí zvládnout třeba i vláčení koňmi. Jak se mu tedy podaří skloubit zpěv a pohyb, o tom se první diváci přesvědčí už dnes večer a další v sobotu a v neděli.

José Cura si Český Krumlov velmi oblíbil, a tak se ho redaktorka Pavla Kuchtová v rozhovoru nejprve ptala, co udělal hned po příjezdu na jih Čech:

autor: pku
Spustit audio