Krajská zdravotní je v insolvenčním řízení, dluhy odmítá

24. srpen 2012

Labská investiční tvrdí, že jí Krajská zdravotní dluží šest a půl milionu korun. Obrátila se proto na soud, který vyhlásil insolvenční řízení. Krajská zdravotní odmítá, že by dlužila.

Pro pacienty i zaměstnance nemocnic v Ústí nad Labem, Teplicích, Děčíně, Mostě a Chomutově insolvenční řízení nic neznamená. Firma funguje normálně. Její vedení ujišťuje, že má dobré hospodaření a neočekává, že by se na soud obrátil ještě nějaký případný věřitel.

Podle ředitele Eduarda Reichelta je nyní několik faktur po splatnosti v průměru dvacet osm dní. „To je ve zdravotnických zařízeních běžné. Loni to bylo padesát až sedmdesát dní,“ dodal.

Labská investiční připravovala pro Krajskou zdravotní dva projekty za 9,1 milionů korun. Podle insolvenčního návrhu ale i přes dvě upomínky nedostala šest a půl milionu.

Tuto částku ale Krajská zdravotní zaplatila firmě Sofo Group. Ředitel Reichelt novinářům ukázal smlouvy o postoupení pohledávek Labskou investiční právě Sofo Group. Vedení Labské investiční odkazuje na svého právníka Tomáše Těmína.

Záležitost ohledně postoupení pohledávek ale ještě nechce komentovat. „Toto velmi složité právní argumentování ze strany Krajské zdravotní ještě nemáme k dispozici. Až ho budeme mít, tak se k tomu vyjádříme. Věřte ale, že proti tomu budeme mít argumenty,“ vysvětlil Těmín.

Vedení Krajské zdravotní veškeré dokumenty předloží soudu, který by měl do týdne rozhodnout o tom, jestli návrh na insolvenci je nebo není opodstatněný.

Krok Labské investiční si Krajská zdravotní vysvětluje předvolebním bojem. V jejím představenstvu a dozorčí radě najdeme lidi především z ČSSD a ODS. Tyto dvě strany také tvoří krajskou koalici.

Naopak v představenstvu Labské investiční je Mirko Bernas – nezávislý krajský zastupitel zvolený za opoziční Severočechy.cz. „Jde pouze o spekulace ze strany Krajské zdravotní, není v tom žádný politický nádech,“ komentoval právník Tomáš Těmín.

Krajská zdravotní zvažuje žalobu na Labskou investiční zřejmě pro poškození dobrého jména. Ozývají se jí totiž někteří dodavatelé, kteří mají obavy z toho, že by jim společnost vlastněná Ústeckým krajem nezaplatila.

autor: hau
Spustit audio