Kůrovcová kalamita na Šumavě skončila

27. srpen 2012

Pracovníci Správy Národního parku Šumava dostali kůrovcovou kalamitu pod kontrolu. Díky tomu se bude na jeho území letos asanovat o 170 tisíc stromů méně, než tomu bylo loni. V sobotu lesníci nedaleko Modravy porazili symbolický miliontý strom od vypuknutí kůrovcové kalamity v roce 2008.

Kůrovcová kalamita byla odstartována nezpracováním polomů po orkánu Kyrill a vyhlášením bezzásahových zón.

„Čísla posledních týdnů jednoznačně prozradila, že kůrovec je v zásadním ústupu. V roce 2010 bylo na konci 33. týdne pokáceno 204 tisíc stromů, v roce 2011 190.000 stromů a letos je to pouze 50.000 stromů,“ konstatoval Jan Kozel, náměstek ředitele Správy NP a CHKO Šumava pro lesní ekosystémy. Stromy se musely pokácet, aby se kůrovec nešířil dál do zdravých lesů. Podle ekologů by ale k poklesu rojení škodlivého brouka došlo i bez zásahů. Konec kůrovcové kalamity může přispět i ke zklidnění napjaté situace mezi vedení parku a ekology.

Kdyby se kůrovec nezastavil kácením v zónách zásahových, pak by mu padly za oběť další miliony stromů. „Ve smrkových monokulturách, které bohužel na Šumavě převažují, je kůrovec jako oheň ve stohu slámy. Hoří tak dlouho, dokud celý neshoří, nebo dokud ho někdo neuhasí. Nám se za poslední rok a půl podařilo kůrovcový požár zmírnit natolik, že zbývající plamínek dohoří už příští rok,“ konstatuje Jiří Mánek ředitel Správy NP a CHKO Šumava.
Na druhou stranu - v bezzásahových zónách za poslední čtyři roky kůrovec usmrcoval každý rok v průměru 1000 hektarů zeleného smrkového lesa, což je území velké jako tisíc fotbalových hřišť.

Rapidní snížení množství napadených stromů s sebou nese i zrušení manipulačního skladu v Nové Peci, kde pracovalo 18 lidí. Své opodstatnění měl zejména v roce 2007, kdy se tu zpracovávalo až 80 tisíc kubíků dřeva ročně.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio