Africké tsunami v Kremži na Dunaji

3. září 2012

Skončily prázdniny i čas letních festivalů, jejichž nabídka byla velmi pestrá - zvláště pro toho, kdo neváhal vycestovat a rozšířil si tak rozhled i o hudbu u nás obtížně dostupnou.

Dobrým východiskem je Náměšť nad Oslavou, tamní Folkové prázdniny svojí velikostí sice nepatří mezi megafestivaly, ale programem jsou unikátní. V téže době probíhá neméně pozoruhodná přehlídka na opačné straně moravsko-rakouské hranice, v Kremži na Dunaji. Oba festivaly si díky časové i zeměpisné blízkosti některé umělce půjčují, letos to byla například dvojice kytaristů Eric Bibb a Habib Koite.

Poněkud krkolomné jméno rakouského festivalu Glatt und Verkehrt znamená v překladu Hladce a Obrace, čímž organizátoři naznačují velmi dobrodružné míchání stylů. Například brazilská skupina Barbatuques, desetičlenný sbor ze Sau Paula, vytváří fúzi samby s dalšími brazilskými styly, které převádí do čistě vokální podoby.

Vyvrcholením kremžského festivalu byl africký koncert, na němž vystoupil jihoafrický trumpetista Hugh Masakela a zpěvačka Fatoumata Diawara, nový objev velmi pestré hudební scény v Mali. Její vynikající kapela kombinovala západní i africké nástroje, zpěvačka se doprovázela na kytaru a působila jako nezdolný živel, který vás natolik vtáhne, že ztratíte pojem o čase. Nebylo snadné dopočítat, kolik přídavků Fatoumata Diawara odehrála, působily jako obrovské vlny energie, při nichž napětí stoupá a klesá, a jejich kulminace má sílu tsunami.

02708479.jpeg

Reportáž Petra Dorůžky s live nahrávkami Rakouského rozhlasu vysíláme v Čajovně pondělí 3. září.

Spustit audio