V Novém Boru vznikne po odsouhlasení zastupitelstvem zdravá jídelna

30. srpen 2012

Každý, kdo musí držet bezlepkovou dietu, hlídat si příjem cholesterolu a nebo prostě jen ten, kdo chce žít zdravě, ví, jak je to v Česku mnohdy těžké. V Novém Boru proto přišli s nápadem zdravé jídelny. Zastupitelstvo ji po prvním neúspěšném hlasování schválilo.

Restaurace nabízejí často smažené minutky nebo českou kuchyni plnou omáček, a fast foody jakbysmet. Pokud tedy chce člověk jíst zdravě, nezbývá mu většinou nic jiného, než si uvařit doma a jídlo si sebou nosit do práce. To se ale teď změní – lidé si ve zdravé jídelně budou moci dát například kus kus, bezlepkové těstoviny, bulgur nebo salát.

Plán na vybudování zdravé jídelny vítá mnoho lidí, jak vyplývá ze slov Petry Vlčkové, která s nápadem netradičního stravování v Novém Boru přišla: „Ptali jsme se nejen našich návštěvníků, ale také pracovníků na různých úřadech a v kancelářích a z výsledku bylo jednoznačně patrné, že zdravé jídlo na Novoborsku není dostačující a že chybí i stravování pro různé dietologické výjimky...“

Někteří opoziční zastupitelé ale opakovaně ruku pro zdravou jídelnu nezvedli. Co odpůrcům vadí? Ptám se Stanislava Valdmana z ČSSD: „Máme prostě problém s tím, aby se tento objekt prodal společnosti s ručením omezeným...“

Společnost s ručením omezeným je totiž podle opozice ryze podnikatelským subjektem a není proto důvod, aby mu město na jeho výdělečné aktivity za velmi výhodných podmínek prodalo objekt, ve kterém má jídelna vyrůst.

autor: sas
Spustit audio