Ceny Thalie 2003 už mají své majitele

V den Mezinárodního dne divadla, byly v pražském Národním divadle uděleny už po jedenácté ceny Herecké asociace za mimořádné jevištní výkony uplynulého roku a také za celoživotní mistrovství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní divadlo

Národní divadlo | Foto: Jan Rosenauer

Kolegium těchto prestižních ocenění letos odměnilo zvláštní cenou dramatika Václava Havla za celoživotní přínos českému divadlu. Skleněnou číši z tvůrčí dílny architekta Bořka Šípka, stylizovanou v duchu benátské masky, převzala za nemocného chotě Dagmar Havlová a přečetla jeho vzkaz.

"Vaše volba mě dojímá," napsal Havel a uvedl, že po světě divadla cítí stesk. "Neztrácím víru, že dříve či později naleznu potřebný čas, soustředění a odvahu a ještě něco zneklidňujícího pro divadlo napíšu," stálo dále v Havlově vzkazu přečteném jeho ženou.

Mezi činoherci byli poctěni Barbora Hrzánová za roli Helenky ve hře Hrdý Budžes divadla v Příbrami a Petr Kostka za výkon v zájezdovém představení inscenace Bearových Smíšených (po)citů v režii Luďka Munzara. Občas se hraje v Divadle U hasičů v Praze.

Cenu pro operní pěvce převzali Yvonna Škvárová z Národního divadla v Praze za roli Marilyn Klinghofferové v díle Johna Adamse Smrt Klinghoffera a Jan Vacík za ztvárnění Matěje Broučka v díle Leoše Janáčka Výlety páně Broučkovy. Také on je sólistou naší první scény.

Cenu Thalie 2003 v kategorii opereta, muzikál a jiný hudebně dramatický žánr mají Stanislava Topinková-Fořtová (Divadlo J. K. Tyla v Plzniza paní Johnstonovou v muzikálu Willy Russella Pokrevní bratří a také Jiří Korn za roli hospodského Thénardiera v muzikálu Clauda- Michela Schönberga a Alaina Boublila Bídníci.

Národní divadlo v Praze bodovalo i se svými tanečníky. V kategorii balet, pantomima a jiný tanečně dramatický žánr si totiž ceny odnesli Tereza Podařilová za Kateřinu v baletu Zkrocení zlé ženy a Filip Veverka za Petruchia ve stejném díle.

Cenou za celoživotní dílo byli oceněni činoherec Otakar Brousek,operní zpěvák Antonín Švorc a tanečník Jiří Žalud.

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme