Rodičky z Roudnice musejí do Litoměřic, jejich porodnice je zavřená

31. srpen 2012

Roudnici nad Labem jako místo narození nebudou mít děti, které se narodí v příštích dnech maminkám z Podřipska. Roudnická porodnice totiž přestala fungovat. Nemá dostatek lékařů.

na svět v pondělí v Litoměřicích. V Roudnici už měli zavřeno. „To jsem věděla, akorát že to bylo tak nějak narychlo všechno... Strašně mě to mrzí – v Roudnici se mi líbilo.“ říká Martina Pohlová.

Mrzí to i jednatele společnosti Podřipská nemocnice s poliklinikou Josefa Krajníka. Za přerušením provozu porodnice, kde se ještě předloni narodilo přes pět set dětí, je především odchod lékařů včetně primáře. „Není pravdou, že všichni lékaři dali výpověď, ale ta část, která zůstala, není schopná ten provoz zajistit v takovém rozsahu a v takové kvalitě.“ vysvětluje Josef Krajník.

Důvod odchodu je podle Josefa Krajníka jasný - nejistá situace s uzavíráním smluv s pojišťovnami. V Roudnici jsou obavy o další existenci nejen porodnice, ale i dětského oddělení.

Podle Josefa Krajníka může hospitalizační péči i porody převzít nemocnice v Mělníku. Krajník je přesvědčen, že je možné roudnickou porodnici od příštího roku ještě oživit: „Jednáme se některými lékaři a chystáme se k nějakým možnostem, ale zatím nechci dopředu určovat. Musí ale mít určitou úroveň – pokud ne, tak ho tady nechci.“

A pokud se to nepodaří a zanikne-li i dětské oddělení ? „Ta nemocnice bude velmi, velmi poškozena. A ne naší vinou...“ říká k situaci Podřipské nemocnice po přerušení provozu GPO jednatel Josef Krajník.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio