Jiří Hošek: Británie jde svým vztahem k handicapovaným příkladem

Možná ani vy někdy nevíte, jak se chovat vůči handicapovaným. Stojí spíš o náš soucit, nebo respekt? V některých zemích jsou tělesně a duševně postižení lidé stále na okraji společnosti a musejí se v podstatě nedobrovolně skrývat před okolním světem. Pravým opakem je Velká Británie, která by svým přístupem k handicapovaným mohla jít příkladem. Vlastně jím jde tím, že teď hostí letní paralympiádu.

U Britů je občas těžké poznat, jestli jde o skutečné nadšení, nebo jestli má jejich zájem spíš zdvořilostní charakter. 2,4 miliónu prodaných vstupenek na paralympiádu je však tak ohromující číslo, že je správná nepochybně varianta a). I když připouštím, že se část diváků chce podívat na sportoviště, která jim během olympijských her zůstala zapovězena.

„Lidé v Británii nás vnímají spíš jako špičkové sportovce s postižením než coby postižené lidi, kteří sportují,“ tvrdí paralympijská plavkyně Liz Johnsonová. Hodně tomu napomáhají i ostrovní sdělovací prostředky, které hlavně před začátkem paralympijských her chrlily jeden silný lidský příběh za druhým. Nechyběly v nich emoce, ale právě ani důraz na sport.

Imponuje mi, že Britové dokonce vyvinuli systém hledání paralympijských talentů, a to hlavně z řad těžce zraněných vojáků. Ti se prostřednictvím sportu v rámci programu Battle Back, Probojuj se zpátky, vracejí do normálního života. Často se z nich k jejich vlastnímu překvapení stávají medailisté z mistrovství světa a paralympiády.

Vzhledem k tomu, že se Británie stovky let angažuje v různých konfliktech po celém světě, byly její ulice vždycky plné zmrzačených pěšáků, popálených námořníků nebo postižených letců. Možná i proto je pro Brity handicapovaný člověk něčím naprosto přirozeným a samozřejmým.

Celkem 500 hodin přenosů, z toho 150 hodin živého vysílání, chystá z paralympiády britská stanice Channel 4. U veřejnoprávního média s jinak velmi komerčním obsahem je to podle mě hodně statečné rozhodnutí. Nějak si u českých televizních kanálů něco podobného nedokážu představit. Zatím.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio