Techmania zavádí nové programy pro výuku fyziky

3. září 2012

Se začátkem nového školního roku zavádí plzeňská Techmania nové programy pro žáky základních a středních škol. Zaměřené jsou zejména na vysvětlení základních jevů z oblasti optiky a elektřiny zábavně prezentují i mechaniku.

Techmania rozšiřuje nabídku pro základní a střední školy a zavádí programy nazvané „Dotkni se elektřiny“, „Posviťme si na to“ a „Záhada stroje“, které žáky originálním způsobem seznámí se základními jevy z oblasti elektřiny, optiky a mechaniky. Jejich příprava trvala přes rok.

Všechny programy staví na využívání interaktivních exponátů science centra: právě k nim se vztahují jednotlivé úkoly a otázky, které musí žáci vyřešit. „Dotkni se elektřiny“ i „Posviťme si na to“ jsou navíc nabízeny ve dvou verzích: „pro nováčky“ a „pro pokročilé“, přičemž logicky doplňují učivo tak, jak je žáci základních a středních škol znají z hodin fyziky.

„Všechny programy plní celou řadu výstupů podle Rámcových vzdělávacích plánů pro základní a střední školy“, uvedl jejich spoluautor, fyzik Tomáš Meiser: „Například program zaměřený na optiku žáky hravou formou naučí zákonu o přímočarém šíření světla ve stejnorodém optickém prostředí, využívat základní zákony geometrické optiky k zobrazení průchodu paprsků optickými prvky, definovat základní vlastnosti světla a jeho zdroje a podobně.“ .

Pedagogové si mohou pracovní programy a pracovní listy stáhnout na webových stránkách www.techmania.cz , vytisknout a využít během návštěvy se svými studenty. Dají se ale za drobný poplatek zakoupit již vytištěné přímo na recepci science centra.

Vzdělávací programy v Techmanii. Ilustrační foto

Součástí programů jsou i relevantní testy, které prověří, kolik se toho studenti v Techmanii fakticky naučili: tyto testy mohou učitelé žákům zadat podle svého uvážení a využít v rámci formální výuky fyziky.


Zvětšit mapu
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio