Rodiče si připlatí. Školy na učebnice nemají peníze

4. září 2012
Zprávy z

Rodiče si letos za učebnice připlatí. Kvůli škrtům školy nemají na nákup pomůcek peníze. Příspěvky od ministerstva školství na ostatní neinvestiční výdaje, kam učebnice patří, spadly za poslední čtyři roky na čtvrtinu.

Až tisíce korun budou v tomto školním roce stát rodiče žáků nové učebnice. Samotné školy totiž nemají na jejich nákup peníze. Letos jim ministerstvo na ostatní neinvestiční náklady, kam učebnice spadají, poslalo čtvrtinu toho, co dostaly v roce 2007. Přitom školy ze stejného balíku musejí platit například i nemocenskou učitelům.

Základní škola Švermova ve Žďáře nad Sázavou situaci řeší tak, že nakoupí jen jednu sadu učebnic, kterou následně půjčuje. V jiných školách, například v Přibyslavi, rodiče dětí na prvním stupni přispějí na učebnice zhruba od tří set do pěti set korun.

Šéf jednoho z největších nakladatelství v Česku Jiří Fraus takovou politiku odmítá. Tvrdí, že na učebnicích stát skoro nic neušetří. "Řádově se jedná jen o promile z rozpočtu ministerstva školství," říká Fraus. Tématu se budeme podrobně věnovat v Událostech regionu po 13. hodině.

autor: Daniel Burda
Spustit audio