Stavba protipovodňové štoly ruší obyvatele Jablonce

5. září 2012

Protipovodňová štola, kterou hloubí dělníci a stavaři v Jablonci nad Nisou, vadí řadě obyvatel. Podle odpůrců je stavba předražená a navíc v současné době ruší stovky obyvatel, kteří bydlí v blízkosti stavby. Otřesy půdy a velké rány ale nejsou tím hlavním, co lidem vadí.

Jedním z odpůrců protipovodňové štoly je Petr Kopal: „ To jsou rány intenzity střílení v lomu, a je to opravdu slyšet po celém centru města... Má to takový charakter jako zemětřesení – opravdu velmi intenzivní záchvěvy půdy...“

Město si je problémů kolem výstavby tunelu vědomo. A tak založilo na svém webu speciální sekci, která je zaměřená na všechny informace o štole. Lidé také mají prostřednictvím města také možnost vznést připomínky, jak říká Markéta Hozová z jablonecké radnice: „Samozřejmě to není pro občany příjemné a ačkoliv město není ani investorem, ani zhotovitelem stavby, tak na sebe vzalo úlohu zprostředkovatele informací, protože samozřejmě dochází k některým kolizím...“

Například hluk město se stavební firmou řešilo, jak ale říká hlavní stavbyvedoucí Jan Brunclík, hluk ke stavbě patří. Podle místních obyvatel ale nejde jen o hluk - otřesy půdy ničí lidem majetek. Stavební firma k tomu říká, že samozřejmě co nejdříve na svoje náklady lidem popraskané omítky a případná další poškození opraví.

Další věcí, která místním vadí, jsou mnohá tajemství kolem úhrady stavby. Jde o to, kdo vlastně onu půl miliardu na štolu dává. Povodí Labe jako investor uvádí, že Evropská unie. To samé říká Jablonec. Místní lidé se obrátili na Ministerstvo pro místní rozvoj, odkud jim přišla odpověď, že štolu hradí Česká republika - čili jde z peněz daňových poplatníků.

autor: sas
Spustit audio