Děti budou více v bezpečí. Dopravní výchova se vrací do škol

5. září 2012

Dopravní výchova už nebude ve školách popelkou. Od příštího školního roku bude na základních školách opět povinná. Skončí tak období, kdy zásady bezpečného chování v silničním provozu byly jen na iniciativě jednotlivých učitelů a škol. Ukázalo se totiž, že spoléhat se v oblasti dopravní výchovy na rodiče není právě ideální řešení.

Mnozí rodiče si totiž stále myslí, že právě škola je zodpovědná za to, že jejich ratolesti budou vědět, jak se bezpečně chovat na ulicích a silnicích. Bohužel v současné době je to hlavně o nadšení učitelů – jako například Jiřího Hniličky z Klášterce nad Ohří.

Přestože se dopravní výchově věnuje nad rámec svých povinností, tak ví, že to má smysl. „Povědomost o tom, jak se chovat v dopravě, klesá,“ říká. „Kvůli tomu jsme se zapojili do projektu, aby zvýšili obecné povědomí o tom, jak se na komunikacích chovat, abychom zvýšili bezpečnost.“

Mimochodem do zmíněného projektu Bezpečně do školy se mohli vedle dětí zapojit i rodiče. Udělali to však jen někteří. BESIP ministerstva dopravy už několik let na první stupně základních škol dodává nejrůznější pomůcky – které děti sice dostávají, ale už ne všichni učitelé s nimi i pracují.

Čím starší, tím větší nároky na znalost chování v provozu

Samostatná dopravní hodina by se na mnoha školách mohla objevit už v příštím školním roce. Ministerstvo dopravy se konečně dohodlo s ministerstvem školství a dopravní výchova bude opět povinným prvkem osnov. Školy však nemusejí jít cestou samostatné hodiny, jak potvrzuje Blanka Sunkovská z BESIP.

„Záleží to na školách,“ upozorňuje. „Děti však základní znalosti musí získat v první ve druhé třídě. Od třetí třídy se musí učit správnému chování cyklisty. Se vzrůstajícím věkem jsou vzrůstající nároky na znalosti dětí z oblasti provozu na pozemních komunikacích.“

V celé republice je kolem 170 dopravních hřišť. Přesto na ně mnohé školy vůbec nechodí. Tuto návštěvu prostě neumí zakomponovat do výukového programu. Teď mají šanci to udělat.

Děti vidí chyby dospělých

Že to funguje, potvrzuje příklad Aleny Zvěřinové ze ZŠ v Častolovicích. Díky jejímu nadšení má škola vlastní dopravní hřiště a jednou týdně nepovinnou hodinu dopravní výchovy. I proto častolovické děti vyhrávají národní soutěž mladých cyklistů a z evropského měření sil přivážejí prakticky každý rok medaili.

Děti dopravní výchova baví. A díky tomu vidí, že dospělí nejsou vždy dobrým příkladem. Díky pravidelné dopravní výchově to v dospělosti ony samy dělat určitě nebudou.

autor: evk
Spustit audio