Objevte své město!: Prahou podél Rokytky

6. září 2012

Na konci září poběhne v českých a moravských městech u příležitosti mezinárodního dne architektury druhý ročník festivalu Objevte své město! Spolu s architekty a teoretiky se můžete zúčastnit série procházek, které vám přiblíží vaše města tak, jak je možná neznáte. Pokud vás zajímá, jaká architektonická tajemství se ukrývají podél toku říčky Rokytky na území Prahy, vydejte se na výpravu s architektem Janem Šépkou.

Procházka podél toku říčky Rokytky na území Prahy navazuje na loňský výlet, který Jan Šépka vedl podél Botiče. „Mým záměrem je hlavně to, aby si člověk uvědomil, že ty vodní prvky v Praze jsou a že je moc nevnímáme,“ vysvětluje Jan Šépka. „A myslím si, že místo kolem nich by se i z hlediska architektury dalo mnohem víc zatraktivnit a zapojit tu vodu do městského prostředí. A to si myslím ani v případě Botiče, ani Rokytky zatím není.“

Trasa procházky začíná u románského kostela sv. Bartoloměje v Kyjích. „Potom půjdeme podél Rokytky směrem k Vltavě, postupně budeme vnímat proměnu toho venkovského charakteru až po Libeň, kde se říčka vlévá do Vltavy a kde uvidíme proměnu v průmyslovou, městskou čtvrť, která nastala zhruba ve 30. letech.“ Podobně dynamickými změnami prošly – a stále procházejí – i Vysočany. „Vysočany zaznamenaly podobně jako Libeň velký boom na začátku 20. století, kdy se z nich stala průmyslová oblast. Už tehdy tam byly velké závody ČKD,“ dodává Jan Šépka. Koncem 2. světové války ale tovární čtvrť těžce utrpěla při spojeneckém bombardování. „A dnes se stále přemýšlí, co s celým průmyslovým areálem. Zatím se nic neděje, možná i v důsledku krize velkolepé plány ustaly. Ale Vysočany jsou myslím dokladem toho, že tady nastane za pár let nějaká velká změna.“

00096015.jpeg

Důležitou zastávkou bude Elsnicovo náměstí v Libni s hrabalovským Palácem Svět, který aktuálně po letech chátrání prochází rekonstrukcí, a s nejstarším betonovým silničním mostem v Čechách. Šépkův ateliér právě pro toto náměstí vytvořil studii, jak do prostoru lépe začlenit vodní prvek Rokytky, jejíž tok je zde na skoro sto metrech uměle překryt plochou náměstí.

Na závěr má pro vás Jan Šépka ještě jeden pádný důvod, proč se vydat na výpravu podél Rokytky: „Je tady taková zajímavost, do Rokytky se na území Prahy vlévá 82 kanalizačních svodů.“ Přes tohle vysoké číslo její voda nevypadá nijak zvlášť znečištěně - jak ostatně dokládá i spokojená přítomnost rodinky nutrií volně žijících na hrdlořezském úseku říčky.

Výprava podél Rokytky v doprovodu Jana Šépky startuje v neděli 30. září v 10:00 před kostelem sv. Bartoloměje v Kyjích.

autor: Robert Candra
Spustit audio