Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma byl obviněn ze zneužití pravomoci

6. září 2012

Českobudějovický primátor Juraj Thoma z hnutí Občané pro Budějovice byl ve středu obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby a z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Píše to dnešní Právo. Policie informaci odmítla potvrdit. Obvinění prý souvisí s IT zakázkou v letech 2007 a 2010 za asi 70 milionů Kč. Primátorovi hrozí až desetileté vězení.

Primátor Juraj Thoma měl v roce 2010 podepsat dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení s jednou společností z Prahy v hodnotě 37 milionů korun. Jenže to udělal bez vědomí rady města.

„Svým podpisem porušil zákon o zadávání veřejných zakázek. Smlouvu podepsal, aniž by ji předložil ke schválení radě města. Jednoznačně a vědomě tak překročil svoji pravomoc – přidělil nadlimitní zakázku podle své vůle a bez výběrového řízení,“ řekl ke stíhání primátora policejní mluvčí Jiří Matzner.

Druhý obviněný, bývalý vedoucí odboru, který vedl jednání s počítačovou firmou, totiž dodatek k podpisu předložil přímo primátorovi místo toho, aby to také předal radě města ke schválení. Podle expertů zkoumajících zakázku si tak počítačová firma bez výběrového řízení vydělala navíc pět milionů korun.

Další podrobnosti zjišťujeme.

autor: Jiří Čondl
Spustit audio