Na výstavišti v Letňanech začal veletrh Sběratel. Najdete na něm i speciální mince s postavičkami Čtyřlístku

6. září 2012

Na výstavišti v Letňanech se to od dnešní 10. hodiny hemží sběrateli všeho druhu. Začalo největší setkání obdivovatelů známek, mincí nebo drahých kamenů ve střední a východní Evropě. Na veletrhu najdete i celou řadu kuriozit. Jako například sběratele šatních ramínek, mince s postavičkami Čtyřlístku nebo poštovní známky s automobilem, ve kterém se vozil Al Capone. Do poněkud bizarního světa zavítala i redaktorka Anna Königsmarková.

Středem pozornosti jsou pochopitelně pulty se stovkami známek z celého světa. Především pánové prohrabují aktovky a horlivě doplňují svá alba. Veletrh Sběratel ale není jen o známkách a mincích. Plno je i u stánku Klubu sběratelů kuriozit. Jeho předseda Ladislav Likler říká, že sbírat se dá v podstatě cokoliv.

"U nás se zabývají členové klubu více než dvěma sty různými sběratelskými obory, ať jsou to klíče, zámky, petrolejové lampy, lahve, různé etikety, obaly, pohlednice, kalendáříky, prostě na co si vzpomenete, to se u nás sbírá. Snažíme se návštěvníkům poradit, třeba když začínají, anebo když vstupují do klubu, aby se dozvěděli o těch věcech víc."

Sám pan Likler už přes čtyřicet let shromažďuje etikety od sýrů.

"Při svých studiích na Průmyslové mlékárenské v Kroměříži to byl vlastně začátek. Pak člověk běhá za děvčaty a podobně a pak, když se ožení, tak se ke sbírce vrátí a stane se z ní velký zájem. Při dovolené už rodina ví, že bude návštěva supermarketů před odjezdem a přivezou se sýry na ochutnání."

Vzhledem k tomu, že veletrh má patnáctileté výročí, razí se přímo na místě speciální medailon. Každý se čísluje, takže jeho majitel drží v ruce naprostý unikát. To sběratele v posledních letech prý nejvíce zajímá. Exkluzivita a jedinečnost, říká předseda představenstva Pražské mincovny Pavel Trtík.

"Nevím, jestli je to trend, ale samozřejmě finanční krize ve svém důsledku znamená, že lidé se více vybírají. To znamená, roste zájem o tu stránku určité exkluzivity, výjimečnosti. To znamená, že sběratelé dneska nesbírají s tak širokým záběrem, nesbírají třeba tolik zahraniční mince, ale zajímají se prostě o to české. O to, co je pro tento trh atraktivnější."

Kritérium atraktivity a jedinečnosti určitě splňuje další z mincí, kterou je možné na veletrhu sehnat. Jsou na ní vyobrazené postavičky ze Čtyřlístku. Je registrována bankou Cookových ostrovů, takže tam s ní můžete teoreticky i zaplatit. Veletrh Sběratel potrvá v Letňanech do soboty 8. září do 16 hodin.

autor: ank
Spustit audio