Počet nezaměstnaných na severu Čech klesl, přesto tady je stále nejvíc lidí bez práce

10. září 2012

Počet nezaměstnaných na severu Čech mírně klesl. Zatímco v Ústeckém kraji je bez práce ve srovnání s červencem o zhruba pět set lidí méně, v Libereckém kraji se počet nezaměstnaných téměř nezměnil.

Ústecký kraj hlásí padesát pět tisíc lidí bez práce, Liberecko je na tom s dvaceti dvěma tisíci nezaměstnaných lépe. V obou krajích přitom právě v srpnu přišlo o práci několik desítek lidí.

V Tanvaldu na Liberecku zkrachovala textilka Seba T, která měla svůj dceřiný závod také v Bílině na Teplicku. Celkem přišlo o práci zhruba sto lidí, většinou žen.

Úřad práce v Teplicích sice několika šičkám z bílinské Seby práci najde, budou ale muset dojíždět do nedaleké Krupky anebo vzdálenější Roudnice nad Labem.

Z posledních čísel statistik vyplývá, že zatímco v jiných krajích mají krajská města vyšší nabídku práce a tedy i méně nezaměstnaných, v Ústí nad Labem tomu tak není. Na Ústecku žije například více lidí bez práce než v sousedním Teplicku.

V Libereckém kraji si zase mohou uchazeči o práci vybírat z většího počtu volných pracovních míst. Úřady práce v obou krajích se ale shodují na tom, že v září lidí bez práce přibude. Pokračuje ředitelka teplického Úřadu práce Martina Bečvářová: „Očekáváme, že se v září tato čísla mírně navýší – s ohledem nástupu absolventů škol do evidence... Předpokládáme, že jich bude kolem pěti set.“

Na absolventy škol čeká od konce září na úřadech práce konkrétně nový program, který by jim měl zaručit pracovní stáže u velkých firem v příslušných regionech.

autor: Jan Beneš
Spustit audio